Dvostruko više posmatrača biće na predstojećim izborima nego na izborima 2020. godine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

izbori
Foto: Shutterstock

Proces glasanja na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima 3. aprila pratiće 3.000 posmatrača nevladine organizacije Crta.

To je, navodi se u saopštenju, dvostruko više nego na izborima 2020. godine, a posmatrači su, kažu, obučeni po najvišim međunarodnim standardima.

Crta će izveštavati o predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima, na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju – sa 500 biračkih mesta, i za Beograd – sa 450 biračkih mesta, odnosno na osnovu ukupno 950 biračkih mesta.

Navode da slučajni i reprezentativni uzorak biračkih mesta odražava strukturu svih biračkih mesta, njihovu veličinu, raspoređenost, regionalne i političke specifičnosti, čime se obezbeđuje da informacije budu reprezentativne za Beograd, odnosno za Srbiju, bez biračkih mesta na kojima će glasati birači sa Kosova i Metohije.

Posmatrači Crte biće prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u 6 sati, sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja.

Takođe, Crta će tokom izbornog dana javnost redovno obaveštavati o izlaznosti, kao i o tome kako teče glasanje i da li se poštuju procedure.

Pošto se 3. aprila održavaju izbori na više nivoa, očekuju se da će proces prebrojavanja glasova trajati duže nego 2020. godine, a Crta će sa projekcijom rezultata izbora u javnost izaći tek kad prikupi i obradi podatke sa najmanje 95 odsto biračkih mesta iz uzorka, dodaje se u saopštenju.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: