Podeli vest

Postavku čine crteži i radovi na papiru, rađeni kombinovanim tehnikama, umetnika Petra Sibinovića

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

galerija
Foto: Shutterstock

Izložba “Analiza” kao serija crteža umetnika Petra Sibinovića biće otvorena 22. marta i trajaće do 15. aprila u beogradskoj Galeriji “Haos”.

Postavku najsvežijih radova autora svečano će otvoriti istoričarka umetnosti Olivera Vukotić.

U predgovoru za katalog ove postavke kustoskinja Ana Kršljanin, između ostalog, zapaža: “Kako ga najviše okupira stvaralački proces koji nudi neograničenost, Sibinović u svom likovnom izrazu teži različitosti i mnoštvu, vešto koristeći mogućnosti upotrebljenih materijala i zadatih uslova”.

Ona navodi da autorovo kreativno biće nije opterećeno redosledima i pravilima, ono je slobodno u polju svog delovanja. Kako ga interesuje sam proces nastanka, prepušta se eksperimentalnom metodu u pogledu materijala i boja, koji mu otvara nove mogućnosti i unapređuje kvalitet i brzinu rada.

Prirodni fenomeni su neodvojivi deo njegovog izraza – ovi apstraktni crteži i radovi na papiru, rađeni kombinovanim tehnikama, predstavljaju i svojevrsni eksperiment autora, neminovni spoj prirode, a zapravo nauke i umetnosti.

Autor Petar Sibinović je rođen 1986, diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, smer vajarstvo, gde je i doktorirao 2018. godine.

Član je ULUS-a od 2015, Umetničkog udruženja Dimenzija od 2016. i udruženja “Funnel” iz Bukurešta od 2017. godine.

U javnom prostoru je izvedeno njegovih 10 dela skulpture.

Vajar po obrazovanju, neprestano je ispitivao mogućnosti crteža, analizirao proces nastajanja i neretko davao prednost samoj akciji,

Od 2008. do sada dobio je 11 nagrada za skulpturu i crtež.

Samostalno izlaže od 2010. i ostvario je 19 solo postavki, a na grupnim izložbama je učestvovao čak 57 puta u zemlji i inostranstvu.

Dobio je status samostalnog umetnika 2019, a od 2021. je postao docent na Fakultetu za umetnost i dizajn.

Učesnik je velikog broja radionica i umetničkih kolonija, autor je, koautor ili saradnik na mnogim projektima.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: