Izložba “Beograd : Pariz – umetničke veze” Muzeja grada Beograda, otvorena je večeras u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JELENA MEDAKOVIĆ

Izložbu je otvorila ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović u prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika umetničkog miljea Pariza kao i značajnih pojedinaca pariskog kulturnog života.

Izložba predstavlja radove umetnika srednje i mlađe generacije koji ili stvaraju u Parizu ili su svojom likovnom poetikom, uticajima, obrazovanjem i usavršavanjem usko povezani sa pariskom likovnom scenom.

Ovi umetnici su takođe vezani i za Beograd bilo svojim poreklom, obrazovanjem ili mestom rada.

Svojevrstan umetnički pluralizam predstavljen na izložbi još jednom svedoči o lepoti koju nalazimo u različitosti izraza, specifičnim temama i tehnikama.

U rasponu od klasičnih slika na platnu i crteža, do objekata, tekstilnih instalacija i video radova, možemo pratiti autentičan lični jezik svakog autora i jedinstvenost njihovih poetika.

Pojedinačno veoma bogate umetničke karijere ovih stvaralaca sada su prikazane u svetlu kategorije koja ih sve na neki način povezuje, a to su mesto i uticaj Beograda i Pariza, ne samo kao velikih gradova već i kao stecišta bogatog kulturnog i umetničkog života.

Umetnici čija dela čine postavku su Damjan Kovačević, Vladimir Lalić, Mihael Milunović, Filip Mirazović, Bogdan Pavlović, Milivoj Miško Pavlović, Marko Velk, Vuk Vidor, Brankica Žilović.

Specijalan događaj tokom večeri otvaranja izložbe “Beograd : Pariz – umetničke veze” bilo je predstavljanje video rada “Heroj” Marine Abramović iz kolekcije Muzeja grada Beograda.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: