Podeli vest

Jubilarni Beogradski irski festival, 10. po redu, otvoren je danas izložbom grafike Brajana Berija pod naslovom “Toksična zajednica i druge priče” u Ustanovi kulture Parobrod

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bif
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC /bs

Na grafikama su junaci irske svakodnevice u tradicionalnim okolnostima.

Delo irskog pisca Flana O Brajena je za autora grafika nepresušni izvor

inspiracije.

Uvodni opis lika narednika Plaka u njegovom najpoznatijem romanu “Treći policajac”, toliko je urnebesno živopisan da sve što je Brajanu bilo potrebno tokom izrade njegovog portreta u sito štampi je bilo da isprati tu inspirativnu priču.

””Teško je poverovati da je prošla dekada otkako smo, čistog srca i puni entuzijazma, krenuli sa Beogradskim Irskim Festivalom jedne hladne nedelje 2013-e godine”” rekao je na otvaranju izložbe i festivala Jas Kaminski, direktor BIF i dodao da je Beograd, sa svojim vlastitim Keltskim korenima, prigrlio je irsku kulturu i ponovo učvrstio veze između dalekih severozapadnih i južnoistočnih kvadranata Evrope.

Kao uvod u ovogodišnji program festivala 1. marta je postavljena izložba fotografija ””Rebel Song: Faces Of Irish Music”” na otvorenom prostoru Savamala Promenade, čuvenog muzičkog fotografa Andrewa Catlina.

U istoimenoj knjizi, Catlin je objavio fotografije najistaknutijih irskih muzičara – Bona, Sinead O” Connor, Boba Geldofa, Liama O Maonlaia (frontmena grupe Hothouse Flowers), Shane Mac Gowan, Phila Lynotta i Roryja Gallaghera.

Centralni događaj je koncert benda Hothouse Flowers, koji se održava 18.marta u Bitefartcaffeu.

Filmski program ””Irish Film Week”” sadrži nagrađivane dokumentarce o Phily Lynottu i Damienu Dempseyu, “Ulyšes 100” i “Faith & Branko”, a tu je i čuveno ””ozelenjavanje”” palate Albanija, Mosta na Adi, Hotela Moskva, Brankovog mosta i fontane na Slaviji.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: