Podeli vest

Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja usklađen je sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovavanja i vaspitanja u proteklih godinu dana, a u primeni će biti od 22. februara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete Snežana Vuković izjavila je danas za Tanjug da je pravilnik sveobuhvatan i da sadrži preventivne mere što do sada nije bio slučaj.
“Tim za zaštitu od nasilja sada ima mnogo veća ovlašćenja. Ima mogućnost udaljavanja učenika iz neposredno obavezno vaspitnog rada, što ne znači udaljavanje iz škole, ali u vremenu najmanje od pet dana do 20 dana koliko traje vaspitno- disciplinski postupak”, rekla je Vuković.


Kako je navela, postupanje u kriznim situacijma važan je deo novog Pravilnika.
“Teško je predvideti krizne situacije, ali možemo predvideti neka postupanja škole da umanjimo neizvesnost i da umanjimo stres sa kojima se škola nosi – direktori, nastavnici, svi zaposleni, roditelji i učenici. Propisane su intervencije za krizne događaje, neke su smrt učenika, nasilna smrt učenika, smrt usled saobraćajne nezgode, samoubistvo učenika ili zaposlenih, masovne tuče, zemljotresi, kao i višestruka ubistva koja smo imali tokom majskih tragedija, koja su pogodile ceo sistem i bile okidač za uvoðenje ovih procedura”, kazala je Vuković.


Pravilnikom je predviđeno da škole imaju Tim za krizne događaje, koji je podtim, odnosno deo Tima za zaštitu od nasilja, kao i program postupanja ustanove u kriznim događajima, navela je.
“Definisane su i krizne situacije koje na direktan ili indirektan način mogu pogoditi školsku zajednicu, kao i koraci postupanja u vreme i nakon kriznog događaja”, istakla je Vuković.


Dodala je da je Pravilnik objavljen 14. februara.
“Primena uvek počinje osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku i možemo očekivati 22. februara da se primenjuje u školama”, rekla je Vuković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ