Podeli vest

Rat Izraela i Hamasa – 117. dan. Dok traju borbe, u Parizu se navodno pregovara o modelu prekida vatre između Izraela i Hamasa. Predlog bi trebalo da sadrži tri faze oslobađanja zarobljenika i talaca, piše Rojters, pozivajući se na tvrdnje lidera Hamasa. Ipak, premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne prihvata bilo koji predlog koji podrazumeva odlazak trupa iz Gaze, dok lideri palestinskih organizacija ne prihvataju dogovor sa ostankom izraelske vojske u enklavi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Hatem Ali (STR)

Pripadnici izraelskog ratnog kabineta raspravljali su o nacrtu sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, iako taj nacrt nije stavljen na glasanje unutar kabineta.

Predlog sporazuma su u nedelju pripremili zvaničnici Egipta, Katara, SAD i Izraela, na pregovorima u Parizu, ali na sastanku nisu učestvovali pripadnici palestinske militantne grupe Hamas, koja drži taoce u Pojasu Gaze.

Londonski “Gardijan” prenosi da glavna prepreka za postizanje dogovora predstavlja trajanje prekida vatre, pri čemu Izrael traži da prekid bude samo privremen, dok su pripadnici Hamasa ranije tražili trajni prekid vatre.

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua je saopšteno da su navodi o velikim izraelskim ustupcima u potencijalnom dogovoru netačni.

”Stav premijera je dosledan – rat će se završiti tek kada se ostvare svi ciljevi, izraelska vojska se neće povući iz Pojasa Gaze, i ni hiljade terorista neće biti oslobođene”, navodi se u saopštenju.

Ranije danas lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je da je ta palestinska organizacija dobila predlog za prekid vatre koji je dostavljen posle razgovora u Parizu i potvrdio da ga proučava, kao i da će posetiti Kairo radi dodatnih razgovora o predloženom planu, preneo je Rojters.

IZRAELIDFPALESTINA


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: