Podeli vest

Klasična muzika i opera biće zastupljeni u Beogradu na koncertima do kraja ove nedelje (23.02. – 25.02.) kada će publika gledati muzičke događaje u Istorijskom muzeju Srbije, Ustanovi kulture Gvarnerius, kao i Kolarčevoj zadužbini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

koncert
Foto: Shutterstock

Takodje, za publiku u regionu, srpska pijanistkinja Nada Kolundžija će održati mini turneju po Crnoj Gori u tri grada.

Muzičko udruženje “UNICA ART” na čelu sa violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević i Istorijski muzej Srbije priredjuju koncert večeras, od 19 časova, kada će publika gledati nastup violinistkinje Anje Ovaskainen uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena.

Biće to deveti koncert u okviru treće sezone serije – ciklusa “Muzikom kroz muzej”, koji je započet u online izdanju tokom prvog talasa pandemije korona virusa – 2020. godine.

Na programu su kompozicije Petra Iliča Čajkovskog i Morisa Ravela, a pored njih, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije. Nedavno je iz štampe izašla interaktivna monografija “Muzikom kroz muzej”, koja putem QR kodova pruža mogućnost čitaocima da uživaju u koncertima iz prve dve sezone ciklusa.

Veoma mlada umetnica Anja Ovaskainen (18), rođena u Beogradu, od svoje 7. godine svira violinu i od ove godine je student Fakulteta muzičke umetnosti (FMU).

Sarađivala je sa mnogim znanim muzičarima: Zoranom Milenkovićem, Dejanom Mihailovićem, svetskim i našim violinistima Nemanjom Radulovićem i Stefanom Milenkovićem, kao i mnogim drugim autorima. Poznati pijanista Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade “Kontemporanea” i nagrade publike, na takmičenju “Premio Haen” u Španiji.

Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, imao je dosta zapaženih koncerata u Kolarčevoj zadužbini kao solo ili sa drugim kolegama na sceni, kao i širom Evrope, i na mnogim festivalima. Koncert “Muzika i poezija” džez pevačice Marije Mone, uz klavirsku saradnju Aleksandra Karpova biće održan u Ustanovi kulture “Guarnerius” .

Na programu su autorske numere umetnika a ulaz na koncert je slobodan. Umetnica Maria Mone, ruska pesnikinja i muzičar, završila je Moskovski fakultet za improvizovanu muziku, na odseku – Džez pevanje.

Marija se bavi i pisanjem pesama i nastupa na popularnim mestima u Moskvi i drugim ruskim gradovima. Aleksandar Karpov, ruski kompozitor i pijanista, diplomirao je na Sankt-Peterburškom državnom konzervatorijumu “Rimski-Korsakov” kao dirigent hora.

Njegova dela su izvođena u mnogim koncertnim salama – “Theatre du Chatelet” u Parizu (Francuska), u katedrali u Briselu (Belgija), Operi Monte Karlo i mnogim drugim salama u Holandiji, Nemačkoj i duž cele Evrope.

Uglavnom komponuje savremenu primenjenu muziku za balete, mjuzikle i muziku za dramska – pozorišna dela. Najekskluzivniji događaj sezone, čuvena opera “Toska” Đakoma Pučinija (1858-1924) u produkciji i izvođenju Beogradske filharmonije zajedno sa nemačkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, biće izvedena u petak na Kolarcu od 19 časova.

Opera “Toska” ima tri čina, napisana je 1899, svetsku premijeru je imala 14. januara 1990. godine u Teatru Costanzi u Rimu, a libreto su pisali Luiđi Ilika i Đuzepe Đakosa.

Režija je poverena Aleksandru Nikoliću, aktuelnom upravniku Malog pozorišta “Duško Radović”, sa velikim iskustvom u realizaciji opera, baleta i neverbalnih projekata. Publika će imati prilike da čuje međunarodnu podelu – soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandlu Mndebela u ulozi barona Skarpije, umesto ranije najavljenog Željka Lučića, našeg umetnika sa svetskom karijerom.

Filharmonijska “Toska” biće realizovana pod svećama uz crkvena zvona, orgulјe i topove, kroz tri čina, 357 stranica partiture i preko 200 učesnika u pripremi ovog poduhvata, na sceni i iza nje. Igraju i Nikola Basta (Ćezare), Mihailo Šljivić (crkvenjak), Siniša Radin (Spoleta), Branislav Stankov (Šarone), Milan Obradović (stražar), Lenka Maksimović (pastir).

Čuvena pijanistkinja Nada Kolundžija iz Beograda gostovaće u Crnoj Gori na mini turneji od 23. do 26. februara u Podgorici, Kotoru i Cetinju. Istaknuta muzička umetnica će prvo nastupiti u Podgorici na devetom izdanju Festivala savremene klavirske muzike “Forte piano”, sa podnaslovom “Novi zvuci Balkana”, u organizaciji Kulturno umetničkog centra “Budo Tomović“.

Pijanistkinja će prvi koncert turneje u Crnoj Gori održati večeras, u velikoj sali spomenutog centra “Budo Tomović” i predstaviće dela raznih srpskih kompozitora.

Tokom 2022. godine, Nada i njen brat, slavni violinista Jovan Kolundžija održali su takodje mini turneju, po prestonici Srbije, pod nazivom “U susret beogradskim opštinama”.

Britansko-ukrajinski violista i dirigent Maksim Rizanov nastupiće zajedno sa Gudačima Svetog Đorđa u subotu, u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, na humanitarnom koncertu za ugrožene ratom u Ukrajini.

Na repertoaru će te večeri biti dela Johana Sebastijana Baha, Franca Šuberta, Volfganga Amadeusa Mocarta, ali i, prvi put u Srbiji, muzika britanskog kompozitora Arnolda i ukrajinskog – Skorika.

Sav prihod od koncerta namenjen je ugroženima ratom u Ukrajini, kroz podršku radu organizacijama “Save the Children”, “People in Need” i Udruženje “KROKODIL”.

Te večeri će na licu mesta biti moguće i novčane donacije. Maksim Rizanov je rođen u Krematorsku, školovao se na Konzervatorijumu u Moskvi, kao i Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu i danas važi za jednog od najharizmatičnijih mlađih umetnika. Maksim Rizanov inače svira na violi Đuzepea Gvadaninija iz 1780. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: