Podeli vest

Predsedavajući konstitutivnom sednicom parlamenta, najstariji poslanik Vladeta Janković obratio se danas poslanicima, deo poslanika ocenio je njegovo obraćanje kao zloupotrebu govornice

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

janković
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsedavajući konstitutivnom sednicom parlamenta, najstariji poslanik Vladeta Janković, iskoristio je danas priliku da se sa tog mesta obrati poslanicima i izrazi svoj stav, kako je rekao, u slavu parlamenta i parlamentarizma, apostrofirajući značaja izbora.

Poručio je da njegovo obraćanje ne treba da se shvati kao izraz njegove lične ili političke pristrasnosti, ali se u suštini osvrnuo na rezultate izbora u Srbiji, navodeći da bi bez poštenih izbora, bilo koja zemlja, kao, kako je rekao i Srbija, dospela u takav oblik jednopartijskog sistema, u kojem jedna politička stranka sa neprikosnovenim liderom veliki deo društva drži u neznanju i uskraćuje osnovne slobode i prava.

U tom kontekstu poslanicima se obratio rečima da će poverenje opravdati jedino ako “srce naše države bude kucalo pod skupštinskom kupolom”, a ne, kako kaže, “sa druge strane parka”, aludirajući na predsednika Republike.

Naveo je i da poštenih izbora ne može biti dokle god svaki građanin ne bude mogao u Dnevniku RTS, svakoga dana, da vidi šta čini i govori vlast, ali i ono što kažu oni koji nisu na vlasti.

Na temu kada će biti “poštenih izbora” izgovorio niz ocena o potkupljivanju, pritiscima, ucenama, nasilju, izbornim komisijama koje čekaju da umesto njih odluče vladajući političari.

“Ddokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava, a naročito dokle god svemu tome prećutno bude potvrđivao sud”, rekao je Janković, a njegovo obraćanje poslanici sa liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije”, kojoj i sam pripada, propratili su aplazuom, dok su pojedini poslanici negodovali.

Jovanov: Nezabelezena zloupotreba, ovo je skupstina, ne Hajd park

Šef poslaničke grupe SNS u parlamentu Milenko Jovanov proučio je danas da će se boriti da skupština bude mesto debate i argumentovane rasprave, ali da treba imati u vidu da je za to potrebna i druga strana, koja je, kaže, već danas pokazala nedostojno ponašanje.

Jovanov je pred novnarima u skupštini izrazio žaljenje što današnji saziv nije počeo u duhu demokratije, ocenjujući da govor najstarijeg poslanika, Vladete Jankovića, nije bio ni malo viteški.

“Saziv nije počeo u duhu demokratije i dogovora politčkih partnera, iako smo imali konsultacije i, kao većina u parlamentu, izašli u susret svim zahtevima koje su predstavnici opozijie imali. Išli smo čak i korak više, dajući i nudeći nešto što nisu sanjali”, rekao je Jovanov i dodao da je zabrinut kako će izgledati ostale sednice, ako se “po jutru dan poznaje”.

Dodao je da će opozicija u radnim telima biti zasutpljenija nego ikada, što, ističe, predstavlja odnos vladajuće većine prema Domu Narodne skupštine.

“Zauzvrat smo dobili zloupotrebu koja je nazabeležena u radu skupštine kada je reč o konsutisanju, kada je predsedavajući Skupštine, koji je na tom mestu, ne zahvaljujući izborima, već krištenici. Zloupotrebio je poziciju na kojoj se našao i održao politički govor dostojan tribine u Malom Morkom Lugu”, rekao je Jovanov.

To, naglašava, nije nimalo korektno.

Jovanov je dodao da mu je drago što je Janković dobio ovacije svojih poslanika, ali i naglasio da postoji jedno “ali” – a, to je da Skusptina nije zamisljena ni u Ustavu, ni u zakonu, ni po Poslovniku, kao mesto gde će ljudi dobijati aplaluze istomišljenika, već kao mesto gde će se poštovati zakon.

On je dodao i Šef poslaničke grupe SNS rekao je da će već reagovati zbog nepoštovnja poslovnika.

“Ovo je Skupština, a ne Hajd park. Ovo je bila ozbiljna zlouptereba, kakva nije bila zabeležena”, rekao je Jovanov i naglasio da će se poslanici SNS truditi da se ponašaju u skladu sa svim normama rada parlamenta.

Ocenio je i da nije dobro to što neki očekuju da vlast treba da ćuti i trpi, a da opozicija kritikuje.

“Odogovaraćemo im rezulatima i pokazujući im razliku između onoga što su oni ostavili, a mi uradili”, rekao je Jovanov i dodao da he podržati izbor Vladimira Orlića za predsenika parlamenta i Sandre Božić za potpredsednicu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: