Podeli vest

Naučnici sa japanskog Univerziteta u Kjotu napravili su mali satelit od drveta magnolije, nazvan LignoSat, kako bi se umanjilo zagađenje u svemiru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svemir
Foto: Shutterstock

Ovo drvo je na testovima pokazalo rezistenciju na svemirske uslove, a očekuje se da satelit bude lansiran sa američkom raketom na leto, prenosi Gardijan.

Ako LignoSat pokaže stabilnost u orbiti, postoji mogućnost većeg korišćenja drveta kao građevinskog materijala za više satelita.

Procenjuje se da će više od 2.000 svemirskih letelica biti lansirano godišnje u narednim godinama, a aluminijum, od koga se sada prave sateliti, mogao bi uskoro predstavljati velike ekološke probleme zbog sagorevanja pri ponovnom ulasku u atmosferu.

Nedavno istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji otkrilo je da aluminijum može izazvati ozbiljno oštećenje ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevog ultraljubičastog zračenja i takođe može uticati na količinu sunčeve svetlosti koja putuje kroz atmosferu, što se može izbeći korišćenjem drvenih satelita.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: