Japanska mala svemirska letelica “SLIM”, koja je u subotu sletela na Mesec, dotakla je tlo u krugu od 55 metara od svog cilja, saopštila je danas japanska svemirska agencija (JAKSA).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University via AP

“Dokazali smo da možete da sletite gde god želite, a ne tamo gde ste u mogućnosti”, rekao je na konferenciji za novinare menadžer projekta za lender Šiničiro Sakai.


Japan je uspeo da postigne cilj da SLIM sleti u krugu od 100 m od svoje mete, čime je, posle Rusije, SAD, Kine i Indije, ušao u istoriju kao peta zemlja koja je na mesečevo tlo spustila svoj modul.
“Ovo će inspirisati sve više ljudi, poželjno japanskih misija, da pokušaju da slete na neistražena mesta na Mesecu”, dodao je Sakai.
Prilikom sletanja, lender je imao problema, zbog čega je, kako navodi Sakai, lender završio u neplaniranom položaju.


Posledično, solarni paneli “SLIM” nisu bili u mogućnosti da proizvedu električnu energiju, međutim, kao su rekli iz JAKSA, ukoliko dođe do promene u smeru u kom se sunčeva svetlost kreće, letelica bi mogla ponovo da se pokrene.
“Jedan od dva glavna motora lendera verovatno se zaustavio u završnoj fazi sletanja, tako da je odleteo 55 metara dalje od ciljane lokacije” , rekao je Sakai.
Prema njeggovim rečima, da nije bilo problema prilikom sletanja, SLIM bi mogao da sleti sa većom preciznošću, odnosno u krugu od 3 do 4 metara oko planirane tačke.


JAKSA je objavila i prve fotografije letelice na Mesečevoj površini, koje je njen rover u obliku teniske lopte opremljen sa dve kamere “LEV-2”, fotografisao neposredno po sletanju na Zemljin satelit, kojim je Japan ušao u istoriju kao peta zemlja na svetu koja je tu postavila modul.

Nazvan “mesečev snajperista”, “SLIM” je trebalo da pokuša da sleti u okviru oblasti od 100 metara oko svoje mete, što predstavlja značajno uže područje sletanja u odnosu na konvencionalnu preciznost od nekoliko kilometara.


Japan se nada da će uspešno izvedeno precizno sletanje njene letelice “SLIM” revitalizovati svemirski program pogođen nedavnim nazadovanjem, dok se, kako piše Rojters, sprema da zauzme značajniju ulogu u svemiru u partnerstvu sa saveznikom Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv Kine.


U narednih nekoliko godina Japan planira da na Mesec pošalje i astronauta, ali je neuspešno lansiranje njene nove rakete “H3” u martu dovelo do zastoja i odlaganja svemirskih misija, uključujući “SLIM” i “LUPEKS”, koji predstavlja zajednički projekat istraživanja Meseca sa Indijom, koja je na južni pol Meseca sletela prvi put u svojoj istoriji u avgustu prošle godine sa svojom sondom “Chandrayaan-3”.


Sredinom februara američki startap “Intuitiv Mašins” namerava da lansira svoj “IM-1” lender, dok je Kina za prvu polovinu godine najavila lansiranje svoje letelice “Chang’e-6” na udaljeniju stranu meseca.


Američka svemirska agencija je za kraj godine, u novembru, zakazala lansiranje svog rovera za lunarno polarno istraživanje “Vajper”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: