Podeli vest

Japan radi na otvaranju kancelarije za vezu NATO-a u Tokiju, izjavio je danas japanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Kodži Tomita.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

japan
Foto: Pixabay

On je time potvrdio da alijansa predvođena SAD planira da otvori takvu kancelariju, svoju prvu u Aziji, kako bi olakšala konsultacije u regionu, preneo je Rojters.

“To samo jedan od segmenata na kojem radimo u vezi sa jačanjem našeg partnerstva”, rekao je on i dodao da nema nikakvu konačnu potvrdu za to, ali da se uveliko radi na tome. Kancelarija za vezu omogućiće komunikaciju alijanse s partnerima, kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, pre svega u kontekstu geopolitičkih izazova, kao što su Kina i Rusija.

“Imamo kancelarije i aranžmane za vezu sa brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici ih redovno procenjuju, kako bi osigurali da najbolje služe našim potrebama”, rekla je ranije portparol NATO-a Oana Lungesku.

Dodala je da NATO ima blisko partnerstvo sa Japanom koje nastavlja da se unapređuje.

“Praktična saradnja obuhvata širok spektar oblasti, uključujući sajber odbranu, pomorsku bezbednost, nauku i tehnologiju, bezbednost ljudi, humanitarnu pomoć, kao i pomoć u katastrofama”, istakla je ona.

Navodi se da bi predložena kancelarija trebalo da bude otvorena sledeće godine u Tokiju, ali se još pregovora o detaljima, poput toga da li će Japan obezbediti prostor ili će ga finansirati NATO. Alijansa ima slične kancelarije za vezu u Njujorku, Beču, Ukrajini i drugim mestima.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg posetio je Japan u januaru i obećao sa premijerom Fumijom Kišidom da će ojačati veze u suočavanju sa „istorijskim bezbednosnim izazovima“, misleći na napad Rusije na Ukrajinu i rastuću vojnu moć Kine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: