Podeli vest

Jedan muškarac danas se zapalio u blizini sedišta japanske vlade, u znak protesta zbog odluke vlaste da 27. septembra organizuje državna sahranu bivšem premijeru Šinzu Abeu, koji je ubijen ranije ove godine, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SINZO ABE JAPAN
TANJUG/Kyodo News via AP

Muškarac je prebačen u bolnicu sa opekotinama po celom telu, a povređen je i policajac koji je pokušao da mu pomogne i ugasi vatru, izvestili su japanski mediji.

U izveštaju medija se navodi da je muškarac, u 70-im godinama, bio bez svesti u trenutku kada je policija stigla do njega, ali je kasnije izjavio istražiteljima da se namerno polio benzinom.

U njegovoj blizini je pronađeno pismo koje se odnosi na Abeovu državnu sahranu, u kome je naveo „Snažno se protivim tome“, prenosi Rojters.

Policija nije želela da komentariše incident koji se dogodio na Abeov 68. rođendan, navodi britanska agencija.

„Čuo sam da je policija pronašla čoveka koji je zadobio opekotine u blizini vladinih kancelarija, i poznato mi je da policija istražuje incident“, saopštio je glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno.

Abe, japanski premijer sa najdužim stažom koji je podneo ostavku 2020. godine zbog lošeg zdravlja, ubijen je iz vatrenog oružja na predizbornom skupu 8. jula.

Njegova državna sahrana zakazana je za 27. septembar, na kojoj će učestvovati oko 6.000 ljudi iz Japana i inostranstva.

Protivljenje ovom događaju raste u javnosti zbog veze između vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP), čiji je Abe bio uticajan član, i kontroverzne Unfikacione crkve, a koje su otktrivene nakon njegovog ubistva, navodi Rojters.

Osumnjičeni za Abeovu smrt izjavio je da je crkva odgovorna za bankrot njegove majke i da smatra da je bivši premijer to podržao.

Saznanja o vezama sa Unifikacionom crkvom, poznatom i kao Munova sekta, osnovanoj u Južnoj Koreji 1950-ih, prerasle su u veliki problem za sadašnjeg japanskog premijera Fumija Kišidu i LDP otkako su se pojavila nakon Abeovog ubistva, prenosi Rojters.

LDP je ranije ovog meseca saopštio da je istraživanje pokazalo da je skoro polovina od 379 poslanika LDP-a imalo nekakav oblik povezanosti sa crkvom, navodi britanska agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: