Podeli vest

“Lunarno staklo” bi trebalo da bude rotirajuća zgrada cilindričnog oblika, širine 100 metara i visine 400 metara, navode istraživači.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svemir
Foto: Pixabay

 Tim istraživača sa japanskog Univerziteta Kjoto objavio je da se gravitacija na Marsu i Mesecu može rešiti izgradnjom masivnih rotirajućih objekata od stakla, čime bi došlo do stvaranja veštačke gravitacije, preneli su japanski mediji.

Naučnici ističu da bi proces rotacije objekata stvarao privlačenje nalik gravitaciji koja se sreće na Zemlji, te da bi time bili rešeni problemi sa kojima su se susretali astronauti prilikom svojih misija.

Prema istraživačima sa Kjota, izgradnjom veštačkih gravitacionih objekata, nazvanih “Lunarno staklo” i “Marsovo staklo” na Mesecu i Marsu, ljudi koji dolaze na ove planete bi mogli da iskuse gravitaciju nalik Zemlji.

Iako bi realizacija ideje o izgradnji staklenih zgrada mogla da potraje, naučnici navode da se nadaju da će uspostaviti osnovni model veštačke gravitacije na Mesecu do 2050. godine.

Kako se navodi u planu koji su izložili, “Lunarno staklo” bi trebalo da bude rotirajuća zgrada cilindričnog oblika, širine 100 metara i visine 400 metara.

Ukupno vreme rotacije ovog objekta bi bilo 20 sekundi i tokom svake rotacije on bi proizveo gravitacionu silu jednaku jednom ”G” (Zemljina gravitacija = 9,81 m/s2) koristeći centrifugalni efekat (sila koja se stvara usled kretanja rotirajućeg tela), te bi sila stvorena ovim kretanjem zamenila gravitaciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: