Ikigai je japanska tajna dugog i srećnog života. Trener uspeha Dirk Šmit objašnjava praktične korake koje treba primeniti da biste obogatili svoj svakodnevni život Ikigaijem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Da li ste se ikada zapitali u čemu je tajna dugog i srećnog života? Japanci imaju termin za ovo: Ikigai. Ikigai kombinuje „Iki“ (život) i „gai“ (vrednost) i opisuje umetnost pronalaženja svoje prave radosti u životu – ono što vam daje motivaciju da ujutro ustanete iz kreveta.

Poreklo i primena

Ikigai ima svoje korene u japanskoj kulturi i filozofiji i usko je vezan za ostrvo Okinava, poznato po velikom broju stogodišnjaka. Ikigai je više od obične strasti – to je presek između onoga što volite, onoga u čemu ste dobri, za šta možete da budete plaćeni i onoga što svetu treba.

Dodatna vrednost Ikigaija- 5 koraka za implementaciju vašeg Ikigaija

Pronaći Ikigai znači ispuniti svoj život smislom, zadovoljstvom i srećom. Radi se o prepoznavanju vaših jedinstvenih snaga i strasti i njihovom korišćenju da biste koristili drugima i sebi.

Samorefleksija uz Ikigai dnevnik

Započnite Ikigai dnevnik u koji svakodnevno beležite aktivnosti u kojima doživljavate rutinu, ali i ono šta vam donosi radost i za šta vas drugi cene. Ovo pomaže da se identifikuju obrasci koji mogu dovesti do vašeg ikigaija.

Sticanje iskustva kroz volonterski rad

Uključite se u različite volonterske projekte da biste saznali šta svetu treba i šta vam daje lično značenje. Ovo može biti moćan način da otkrijete svoju strast i misiju.

Postavljanje mikro ciljeva

Razbijte svoj Ikigai na male, ostvarive ciljeve. Na primer, ako vaš ikigai treba da inspiriše ljude pisanjem, mikrocilj bi mogao biti da svaki dan napišete pasus ili pokrenete blog.

Izgradite mrežu podrške

Pronađite istomišljenike koji teže sličnim ciljevima ili koji već žive svoj Ikigai. Zajedno možete da delite iskustva, motivišete jedni druge i učite jedni od drugih.

Vežbanje pažnje i zahvalnosti

Svaki dan odvojite vreme za introspekciju i cenite ovde i sada. Jednostavna vežba zahvalnosti na kraju dana gde zapišete tri stvari na kojima ste zahvalni može pozitivno uticati na vašu percepciju i pomoći vam da prepoznate svoj ikigai.

Ova uputstva i primeri imaju za cilj da vam pomognu da preduzmete korake da otkrijete i živite svoj Ikigai. Aktivnim istraživanjem i razmišljanjem o tome šta vam je zaista važno, možete pronaći put do ispunjenijeg života.

Naučna pozadina

Studije su pokazale da ljudi koji imaju jasan ikigai imaju tendenciju da žive duže i srećnije. Oni prijavljuju manje stresa, više zadovoljstva životom i jači osećaj zajedništva, piše Focus. de.

Pronalaženje svog Ikigaija je putovanje koje zahteva hrabrost i radoznalost. To je potraga za sržom vašeg bića i doprinosom koji želite da date svetu. Započnite svoje putovanje ka otkrivanju svog Ikigaija danas i vidite da je vaš život ispunjen smislom, radošću i ispunjenjem.

Svaki vaš korak ne samo da vas približava vašem ličnom Ikigaiju, već i poboljšava vaše blagostanje i kvalitet života. Podelite svoja otkrića, proslavite svoj napredak. Napravite prvi korak, istražite svoj Ikigai i pretvorite svoje snove u stvarnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: