Podeli vest

Dve glavne nagrade sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” za makednonska i sedam za vina iz Srbije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Vinska vizija- sajam vina- nagrade
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Prvi međunarodni sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, zatvoren je danas proglašenjem najboljih vina, od kojih su glavne nagrade – Trofej Otvorenog Balkana dobila dva makedonska i sedam vina iz Srbije.

“Albanija nije dobila trofej ali je dobila puno zlatnih medalja”, rekao je za Tanjug domaćin sajma, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Stevan Rajta, koji je nagaslio da već za desetak dana počinju pripreme za naredni sajam, kako bi celom svetu pokazali šta Otvoreni Balkan još može konkretno i lepo da uradi.

”Želimo da ovo bude poseban početak nove vinske kulture u Srbiji”, rekao je Rajta i ocenio da je Vinska vizija OB pokazala i početak nove budućnosti za tri zemlje koje čine tu inicijativu.

Nagalsio je da je na ocenjivanju bilo više od 600 vina, od kojih je 400 dobilo platinaste, zlatne, srebrne i bronzane medalje i plakete, a ocenjivao ih je međunarodni žiri sastavljen od eksperata iz celog sveta, među kojima je bilo i petoro nosilaca titule ”Master of Wine” – najprestižnije titule u vinskom svetu.

“Dobiti dobru ocenu, međunarodnu, od takvih eksperata na čelu sa

Karolin Gilbi, ekspertom za vina Balkana i Jugoistočne Evrope pomaže svim vinarima da im vina budu međunarodno prepoznata i da lakše osvoje trzšiste”, rekao je on.

Nagrađena vina sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana”

Trofeji za njabolja vina dodeljeni su u devet kategorija – crveno vino, belo, roze, oranž, slatko, penušavo, pojačano, kao i za belo i crveno vino od autohntone sorte.

Pored trofeja, 12 vina je osvojilo platinastu medalju, 85 zlatnu, 187 srebrnu, a 163 bronzanu.

Nagrade su dodeljene u kategorijama belih, crvenih, roze, penušavih, slatkih, oranž i pojačanih vina, a kada je reč o posebnim nagradama za autohtone sorte, dodeljene su za crvena i bela vina.

Nagradu za najbolje belo vino dobio je domaći pesak sivi pinot grigio 2021. vinarije VRT iz Riđice, za crveno rodoslov reserve 2016. vinarije Aleksandrović, za roze vino domaće nemir rose prokupac – kaberne 2021, vinarija Despotika, za najbolje penušavo vino trijumf noir penušavo 2019 vinarije Aleksandrović, za najbolje oranž vino Chateau Kamnik iz Severne Makedonije, za najbolje slatko vino tri sunca traminac kasna berba 2016, vinarije Fruškogorski vinogradi, za najbolje pojačano vino Meduza crvena 2021, domaće vinarije Art et Vinum.

Kada je reč o vinima od autohtonih sorti grožđa, nagradu za najbolje belo vino dobio je domaći grašac beli 4.0 2021vinarije Verkat, Fruška gora, a za crveno vino Barovo Red 2019 Tikveš Chateaux & Domains iz Severne Makedonije.

Žiri koji je ocenjivao vina bio je sastavljen od 25 međunarodnih vinskih sudija od kojih petoro ima titulu “master ov vajn”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: