Podeli vest

Pametni telefon je zauzeo svoje mesto u svakodnevnom životu dece i mladih. I to s pravom. Olakšava organizovanje i dobijanje informacija. Ipak, iako se zavisnost od telefona retko dešava, ona postoji. Ovo su crvene linije koje bi roditelji trebalo da prepoznaju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Lilian Suter, psiholog u ZHAV-u, vidi razvoj kao relativno opušten.

„Primjećujem da su mnogi roditelji zabrinuti da bi njihova deca mogla postati zavisna od mobilnih telefona. Ovo je u strah broj jedan roditelja. Relativno malo dece zaista razvije problematičnu upotrebu mobilnih telefona. Čak i ako deca provode dosta vremena na svojim mobilnim telefonima, obično se razvijaju u zdrave mlade odrasle osobe, kaže stručnjak.

Zavisnost od interneta među mladima

Komunicirate, organizujte, informišite se, učite… Internet i njegove aplikacije olakšavaju svakodnevni život i školu mladima. Ali kada upotreba postaje problematična?

U 2022. godini, Addiction Svitzerland je po prvi put sproveo nacionalnu studiju o onlajn aktivnostima mladih ljudi. Ovo su ključni nalazi

  • Otprilike šestina svih 15-godišnjaka u školi igra video igrice svaki dan. Tri posto njih ima problematičnu upotrebu.
  • Četiri od pet mladih ljudi svakodnevno koriste društvene mreže. U ovoj oblasti, 7 odsto ima problematičnu upotrebu.

„Intenzivno korišćenje mobilnog telefona nije nužno problematično“, objašnjava Suter.

Vreme provedeno na telefonu nije presudno, ali ovo jeste

Dužina vremena ispred ekrana nije relevantna za to da li dete razvije zavisnost od mobilnog telefona.

„Mnogo je važnije ono što dete konzumira”

Medijska edukatorka Eva Bauman se slaže. U intervjuu za SI Famili, rekla je da se ne može dati jedinstvena preporuka za maksimalno vreme pred ekranom jer je vrsta upotrebe mnogo relevantnija.

Foto: Pixabay

„Ako deca samo koriste telefon devet sati, to je mnogo. Međutim, ako žele da realizujem neki projekat, na primer film, to vreme čak nije dovoljno i nije problematično“.

Jednako relevantan je i razlog zašto dete uzima mobilni telefon – ili zašto roditelji stavljaju mobilni telefon detetu u ruku.

„Izuzeci nisu drama. Problem je kada ovo postane obrazac. Ako svom detetu uvek date mobilni telefon kao rešenje za dosadu ili za regulisanje njegovih emocija Ili ako dete uvek vidi mobilni telefon kao jedino rešenje u ovim situacijama, to je problem“, kaže Suter.

Koji su simptomi zavisnosti od mobilnog telefona?

Zavisnost od mobilnog telefona je retka. Ali to se dešava. Koje znakove upozorenja roditelji treba da prepoznaju?

Crvena lampica je kada deca postanu neuravnotežena, kada zanemare prijateljstva,kada nisu više oduševljena svojim prethodnim hobijima ili počinju da dobijaju lošije ocene u školi. Moguće je se tada mobilni telefon koristiti kao sredstvo za bekstvo, pa ispunjava sličan zadatak kao i druge supstance koje izazivaju zavisnost. Važno je da roditelji prepoznaju da problematično korišćenje mobilnog telefona često ne potiče od samog mobilnog telefona, već negde drugde. Posao roditelja je da traže šta stoji iza svega i zašto dete poseže za mobilnim, poručuju stručnjaci.

Foto: Pixabay


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: