Podeli vest

Miran um, zdravo srce? Jezički post bi trebalo da pomogne: Prema studijama, tišina može smanjiti stres i unaprediti zdravlje vašeg srca.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten.rs

Foto: Pexels

Takozvani jezički post se odnosi na svesno smanjenje verbalne komunikacije tokom određenog vremenskog perioda. Drugim rečima, neko vreme držite jezik za zubima i ne razgovarate ni sa kim.

A prema mišljenju stručnjaka, ovo bi trebalo da ima prednosti, kao što je smanjenje stresa i promovisanje unutrašnjeg mira.

Takođe se kaže da poboljšava vašu koncentraciju i promoviše zdravlje srca . Ali može li tišina zaista biti odgovor na zdravstvene probleme našeg vremena?

Zdravije kroz tišinu? Tako kaže nauka

Istraživanja sugerišu da tišina zapravo ima pozitivan uticaj na vaše zdravlje.

Studija švajcarskog Nacionalnog instituta za zdravlje pokazala je da ljudi koji redovno ćute mogu značajno sniziti krvni pritisak, koji je važan faktor u srčanim oboljenjima. Aktivna tišina takođe smanjuje upale u telu. Dalja istraživanja takođe potvrđuju efekat da redovan jezički post može poboljšati zdravlje srca. Shodno tome, jezički post takođe smanjuje nivo hormona stresa u telu i tako pozitivno utiče na zdravlje srca.

Prema specijalističkom časopisu „Psichologi Today“, tišina ne utiče samo pozitivno na fizičko zdravlje. Takođe pomaže da se bolje sluša, ali posebno da se saoseća sa ljudima koji ne govore, kao što su bebe.

Tišina u svakodnevnom životu: prošetajte do tihog mesta

Čak i ako nije uvek moguće dugo ćutati u svakodnevnom životu, ipak može biti korisno ne razgovarati s vremena na vreme: na primer ujutru ili uveče. Zakazivanje perioda tišine vam omogućava da tiho započnete ili završite dan.

Može vam pomoći da odete na mirna mesta poput parkova ili prirodnih područja kako biste pobegli od buke svakodnevnog života.

Vežbe meditacije i svesnosti takođe vam mogu pomoći da naučite tišinu.

Ako ste malo iskusniji, možete pokušati i da postite lingvistički jedan dan u nedelji. Ne pričanje ceo dan može vam pomoći da kultivišete unutrašnju tišinu. Za intenzivno iskustvo, možete prisustvovati i tihom povlačenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: