Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je danas da se deca u Gazi suočavaju sa katastrofalnom situacijom, jer roditeljima nije preostalo ništa drugo nego da im daju slanu vodu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Portparol Unicefa Tobi Friker rekao je za BBC njuz da je nestašica vode postojala i pre konflikta, a da je sada sve podignuto na “drugi nivo”.

“Jedna od naših članica, ima četvorogodišnju i sedmogodišnju devojčicu, i samo pokušava da ih očuva bezbednim, da prežive dan. Pričala nam je kako piju samo slanu vodu, a ćerkica je pita: ‘Mama, zašto ne mogu da pijem normalnu vodu kao ranije'”, rekao je Friker.

Na pitanje o humanitarnoj pomoći koja sada može da ulazi u Pojas Gaze, Friker je rekao da je tačno da je dopremljena pomoć, ali da je to “izuzetno mala količina”.

“Kada vidite ogromne potrebe na terenu koje imamo, moramo imati mnogo, mnogo više (pomoći)”, istakao je on. Friker je pozvao na “hitan humanitarni prekid vatre” i pojačavanje pomoći Pojasu Gaze na “trajnoj osnovi”.

“Ono što sada vidimo, svakodnevno, to je da decu ubijaju, ranjavaju, sakate. Prioritet nam je da zaštitimo dečje živote i održimo decu u životu”, naglasio je portparol Unicefa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: