Podeli vest

El Salvador ima jedan od najstrožijih zakona protiv abortusa u svetu, a veliki broj žena nalazi se u zatvoru zbog sumnje da su želele da prekinu trudnoću.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug/Bilten.rs

Foto:Pexels

Svetlo na ovaj Zakon u El Salvadoru ponovo je bacio slučaj žene koja je prvobitno osuđena na 30 godina zatvora zbog abortusa, a zatim posle 10 godina puštena na slobodu.

Ona je 2015. osuđena na 30-godišnju kaznu zatvora zbog navodnog abortusa, uprkos tome što je rodila devojčicu u javnoj bolnici koja je zbog zdravstvenih komplikacija umrla nakon tri dana, prenosi Bi-Bi-Si.

Tužioci su optužili ženu, identifikovanu samo kao Lilijan, da nije vodila računa o fetusu tokom trudnoće, a optužena je za nehat i teško ubistvo. Lilijan, koja ima i 10-godišnju kćerku, tvrdila je da su optužbe bez osnova i da nije imala nameru da prekine trudnoću.

”U ime svih mojih pratilaca, molim vas da prestanete da optužujete i gonite druge nevine žene poput mene. Bila je to veoma teška trauma i ne želim je nikome”, rekla je ona.

El Salvador ima jedan od najstrožijih zakona protiv abortusa u svetu, koji ne uključuje izuzeća u slučajevima silovanja ili kada trudnoća predstavlja zdravstveni rizik za majku.

Kako navodi britanski javni servis, veruje da su desetine žena nepravedno zatvorene u Salvadoru pod sumnjom da su imale abortus.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: