Podeli vest

Koje su prednosti joge u trudnoći i kada i gde je pravo vreme da se sa njima počne za Bilten.rs odgovara spec.ginekologije i akušerstva, Nevena Mićanović

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Nevena Mićanović joga
Nevena Mićanović, Foto: Pedja Vuckovic

Iskustva žena koje su praktikovale jogu za trudnice kažu da se period trudnoće značajno lakše prebrodi uz ovaj vid vežbe. Stručnjaci se slažu da se na ovaj način umanjuje oticanje nogu kao i bol u leđima i da joga pozitivno utiče i na kvalitet sna.

O tome na koji način se joga za trudnice razlikuje od obične joge, kada je najbolje započeti sa vežbama i na koji način, razgovarali smo sa spec.ginekologije i akušerstva Nevenom Mićanović.

bilten.rs logo

Kada je najbolje vreme da se počne sa jogom u trudnoći?

Sa vežbanjem u trudnoći se počinje od drugog trimestra (12.nedelja trudnoće), trudnice koje su bile aktivne i pre trudnoće mogu početi i od drugog meseca. Kada se priča o vežbama za trudnice, najčešće se misli na lagano istezanje, međutim, najnovija istraživanja su pokazala da trudnicama pogoduju i vežbe snage i vežbe za stabilnost celog tela, obzirom da se težište u trudnoći menja. Stavlja se akcenat na vežbe za jačanje muskulature leđa, kao i vežbe za mibilnosti karlice.

bilten.rs logo

Koja su najčešća pitanja koje buduće mame postavljaju pre nego što krenu na jogu za trudnice?

Najčešće je pitanje ko može da vežba u trudnoći. Sve trudnice koje imaju dozvolu od svog ginekologa, dakle trudnice koje nemaju kontrakcije ili krvarenja tokom trudnoće mogu da vežbaju.

bilten.rs logo

Koje su prednosti ove vrste fizičke aktivnosti u trudnoći ?

Mnogobrojni su benefiti vežbanja u trudnoći. Vežbanje doprinosi boljoj cirkulaciji što pogoduje i mami i bebi, poboljšanju raspoloženja, kao i boljoj spremnosti za sam porođaj. Dokazano je da je postporođajni oporavak brži kod žena koje su vežbale tokom trudnoće, bilo da su se porađale prirodnim putem ili Carskim rezom.

bilten.rs logo

Mnoge buduće mame pokušavaju da urade ove vežbe kod kuće, da li je to preporučljivo?

Postoje mnogi online programi za vežbanje u trudnoći. Za početak savetujem vežbe uz nadzor stručnog lica da ne bi došlo do povreda. Kada trudnica nauči osnovne položaje i pravilno disanje, može da vežba i samostalno uz adekvatne programe. Trudnice sa kojima ja radim zapravo i vežbaju od kuće i to dva puta nedeljno putem Skypa. To im je jednostavniji način nego da putuju do nekog centra i imaju mogućnost da pogledaju snimljeni materijal.

bilten.rs logo

Kako zapravo izgleda program joge za trudnice?

Osim vežbi snage i istezanja, na jogi za trudnice rade se i vežbe za jačanje karličnog dna (Kegelove vežbe), kao i vežbe disanja. Na kraju svakog treninga, par minuta u ležećem položaju, većini trudnica omiljena vežba, radi se relaksacija ili yoga Nidra, za opuštanje celog tela.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: