Podeli vest

U Srbiji je danas zbog visokih temperatura na snazi naranđasti meteo alarm, za sutra se najavljuje crveni, a naučnici upozoravaju da svet mora da se pripremi na sve teže toplotne talase i sve veći broj preminulih od posledica visoke temperature

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Prognozirani dnevni maksimumi temperature za danas su od 33 do 37 stepeni Celzijusa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Od sutra će najtoplije biti na jugu zemlje, gde će uz pretežno sunčano vreme maksimalne temperature dostizati u većini mesta od 34 do 38, lokalno i do 40 stepeni Celzijusa.

U severnim, delom i u centralnim krajevima će sa čestim prodorima malo svežijeg vazduha iz srednje Evrope temperature biti niže za 4 do 7 stepeni, a uz lokalni razvoj oblačnosti, biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom, ponegde praćene gradom i olujnim vetrom.

Najveća verovatnoća za pojavu nepogoda je u sredu krajem dana i tokom noći između 19 i 20. jula, kao i između 21. i 22. jula. U Beogradu će se danas i sutra, kao i u petak i subotu dnevni maksimumi kretati od 34 do 37 stepeni, dok će u ostalim danima biti manje toplo.

Čovečanstvo mora da se pripremi za sve teže toplotne talase

Sajmon Luis, profesor nauke o globalnim promenama na Univerzitetskom koledžu u Londonu, izjavio je da bi čovečanstvo trebalo da se pripremi za još teže toplotne talase u budućnosti.

„Ovo je samo početak. To je ono što klimatski sistem može da uradi pri zagrevanju od samo 1,2 stepena Celzijusa. Trenutna globalna politika nas dovodi do zagrevanja od 2,7 stepeni C do 2100. To je zaista zastrašujuće“ upozorio je Luis, prenosi Skaj njuz.

Prema njegovim rečima, društvo će morati da se prilagodi ekstremnim temperaturama.

„Temeljno, brzo i trajno smanjenje emisija ugljenika na neto nulu može zaustaviti zagrevanje, ali čovečanstvo će morati da se prilagodi još ozbiljnijim toplotnim talasima u budućnosti”, dodao je Luis. Kako je ocenio, sve je manje mogućnosti da se obezbedi vitalna i održiva budućnost za sve.

Toplota je prošle godine ubila skoro 62.000 ljudi

Od bolesti uzrokovanih toplotom, u Evropi je između 30. maja i 4. septembra prošle godine, umrlo 61.672 ljudi, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature Medicine.

Italija je bila najteže pogođena zemlja sa oko 18.000 smrtnih slučajeva, a slede Španija sa nešto više od 11.000 i Nemačka sa oko 8.000. Istraživači su otkrili i da je ekstremna vrućina neproporcionalno naškodila starijim osobama i ženama.

Od skoro 62.000 analiziranih smrtnih slučajeva, stopa smrtnosti od toplote bila je 63 odsto viša kod žena nego kod muškaraca.

Starost je takođe bila važan faktor, pri čemu se broj smrtnih slučajeva značajno povećao za osobe starije od 65 godina, preneo je Si-En-En.

Autori studije upozoravaju da će svet postati samo topliji i da bi se bez efikasnih planova prilagođavanja Evropa mogla suočiti sa više od 68.000 prevremenih smrti svakog leta do 2030. i preko 94.000 do 2040.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: