Podeli vest

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović najavio je da će do kraja 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji imati brzi internet.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

On je za Tanjug rekao da je uvođenje brzog interneta u ruralne sredine jedan od najvažnijih projekata ministarstva u narednom periodu, jer kako je naglasio, u 21. veku bez interneta je teško zamisliti život.

Ministar je naveo da je u ovom trenutku 105 sela širom Srbije već dobilo brzi internet, pa tako za sada više od 55.000 građana može da koristi sve digitalne sadržaje.

“Cilj nam je da u prvoj fazi dođemo do 700 sela, da izgradimo preko 4.700 kilometara optičke infrastrukture i da na taj način pokrijemo i preko 730 izdvojenih odeljenja osnovnih škola”, rekao je on.

Prema rečima Jovanovića, kada 99 odsto sela bude pokriveno brzim internetom znači da će tu uslugu koristiti 120.000 domaćinstava.

“Brzi internet predstavlja jednu vrstu infrastrukture, kao što je izgradnja puteva ili kanalizacija. To je infrastruktura koja može da privoli meštane da ostanu u svojim selima i da pokrenu svoj biznis”, rekao je Jovanović.

Postojanje brzog interneta kao univerzalne usluge u ruralnim sredinama, prema rečima ministra, bitno je i zbog korišćenja usluge elektronske uprave, ali i za pokretanje biznisa i elektronske trgovine u malim mestima, koje onda omogućavaju meštanima da pokrenu sopstvene biznise i ostanu u selima.

Prema rečima Jovanovića, uvođenje brzog interneta utiče i na rast društvenog proizvoda, a podaci Svetske banke pokazuju da se sa svakih 10 odsto povećanja širenja interneta u ruralnim predelima, povećava rast društvenog proizvoda od 1,3 do 1,4 odsto.

Jovanović je naglasio i da je uvođenje brzog interneta značajno i zbog toga što će u svim selima gde se on uvodi čak i najmanje izdvojeno odeljenje osnovnih škola dobiti brzi internet i deca od prvog do četvrtog razreda u tim školama onda imaju mogućnost korišćenja digitalnih sadržaja, elektronskog dnevnika i dodatnih digitalnih kanala.

Ministar je podsetio i da je u 2023. završen projekat Povezane škole i da su sve osnovne i srednje škole povezane na internet.

“Više od 3.800 lokacija osnovnih i srednjih škola se nalazi na internetu. U 21. veku veoma značajno je da svi naši đaci imaju mogućnost pristupa brzom internetu, kao i digitalnom sadržaju i udžbenicima, kao i korišćenju elektronskog dnevnika”, rekao je on.

Jovanović je najavio da će resorno ministarstvo u narednom periodu s Ministarstvom prosvete raditi na daljoj nabavci računarske opreme i informatičkih kabineta i digitalnih učionica i da je u planu da svi nastavnici, profesori i svi đaci u osnovnim i srednjim školama imaju zajedničku platformu sa digitalnim sadržajem.

“Takođe, ono što je bitno uvođenjem brzog interneta u selima, meštani dobijaju mogućnost korišćenja i praćenja televizije, sportskih i kulturnih kanala, kao i filmova. To je sve razlog zašto intenzivno radimo na njegovom uvođenju”, rekao je ministar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: