Podeli vest

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović danas je pozvao narodne poslanike da glasaju za predložene zakone

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

skupština
TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović danas je pozvao narodne poslanike da glasaju za Predlog zakona potvrde akte Svetskog poštanskog saveza, kao i međunarodne sporazume sa Kraljevinom Esvatini i Gabonom, koji su početkom godine povukli priznanja tzv. Kosova.

Jovanović je poslanicima obrazložio da je seriju akata donetih na sednici kongresa Svetskog poštanskog saveza održanog prošle godine neophodno i u skupštini potvrditi jer je Srbija član i primenjuje zajedničku regulativu.

Istakao je da se potrvrđuju dva dodatna protokola uz Ustav Svetskog poštanskog saveza, Opšti pravilnik, Svetska poštanska konvencija i Završni protokol, kao i Sporazum o poštansko-finansijskim uslugama. Jovanović je istakao da je osnovni cilj usvajanja da bi Srbija ispunila svoje međunarodne obaveze kao član tog Saveza.

Objasnio je da će dokumenta imati uticaj na postupanje javnog poštanskog operatora, te posebno međunarodne poštanske usluge, po prinicipima reciprociteta i slobodnog tranzita, kao i na saobraćaj bez diskriminacije.

Naveo je da se kroz saradnju unutar Svetskog poštanskog saveza obezbeđuju prava na poštansku uslugu svima, po pristupačnim cenama i bez diskriminacije.

Govoreći o zakonima o potvrđivanju sporazuma o saradnji sa Kraljevinom Esvatini i Gabonom Jovanović je objasnio da će oni uticati na dalje bolje bilateralne odnose u više oblasti kao što su kultura, nauka, tehnologija i obrazovanje. Posebno je istakao razvoj saradnje kroz realizaciju stipendija u okviru projekta „Svet u Srbiji“.

Naglasio je da je značaj saradnje sa ove dve države posebno bitan jer su kako je objavljeno početkom januara 2023. povukle svoja ranija priznavanja Kosova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: