Podeli vest

Ruski državljani u Beogradu počeli su da ulaze u kupoprodaju nekretnina, a prilikom kupovine su veoma dobro informisani i spremni da na perifernim lokacijama izdvoje za nekretninu i do 150.000 evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Direktor agencije Art nekretnine Uroš Jovanović, rekao je za Tanjug da se glavni talas kupovine nekretnina koje ostvaruju strani državljani očekuje od septembra.

“Rusi su uglavnom imali zakupe stanova na godinu dana, koji su popostepeno počeli da ističu. Oni sada polako ulaze u proces traženja stanova, a agencija od njih ima svakodnevne upite. Mi smo jedna od agencija koja je poslednjih meseci posredovala u prodaji preko deset nekretnina”, rekao je Jovanović.

Karatkeristično za njih je, kako navodi, da su prilikom kupovine veoma dobro informisani, i da nisu spremni da preplate nekretninu.
“Nihov glavni zahtev je da stan bude useljiv i da se nalazi na 45 minuta od centra grada, što u Beogradu obuhvata do 80 odsto ponude. Spremni su da svoj budžet pođednako utroše na centralnu gradsku lokaciju, isto kao i na perifernu”, rekao je Jovanović.


On je napomenuo i da su Rusi bili spremni da kupe stanove i za višu cenu od tržišne, ali da su to izuzeci i da su u pitanju stanovi koji su se jako dugo prodavali i nemaju uticaj na tržišnu cenu.

“Za Ruse, posebno one koji su došli iz Moskve, lokacija koja je udaljena od centra grada do 45 minuta vožnje je sasvim prihvatljiva, tako da naselja Mirijevo, Rakovica i Braće Jerković za njih dolaze u obzir”, rekao je Jovanović.

On navodi da su ruski državljani pretežno iz IT sektora, i da su spremni da plate za nekretninu i do 150.000 evra.
“Jednosoban stan na Banjici je prodat za 3.000 evra po kvadratu Rusima. Za stan po toj ceni domaći državljani nisu bili zainteresovani, a prodavac je imao sreću da naiđe na kupca koji je bio spreman da plati. Realna cena stanova na Banjici je 30 do 40 odsto niža”, naglasio je on.

Jovanović je ocenio i da su prošlogodišnje cene nekretnina “udarile u plafon”, kao i da je to propraćeno malim padom potražnje.
“Došlo je do većeg pada tražnje kod domaćih kupaca, dok su sa druge strane to nadomestili stranci, pretežno, ruski državljani”, zaključio je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: