Podeli vest

Trenutno se sa trećom dozom vakcine može putovati u bilo koju zemlju EU, savetuje se provera za ulazak u te zemlje pre putovanja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

jovanović
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Građani kojima ističe sedam meseci od primanja treće, buster doze vakcine protiv korona virusa, ukoliko žele da putuju u inostranstvo, trebalo bi, da pre odlaska u zemlje Evropske unije provere kakva su pravila za ulazak, jer ne važi u svakoj zemlji isto pravilo.

“Trenutno u Evropi važi pravilo da nakon treće doze ne postoji vremenski period ograničenja. Dakle, ko god je primio treću dozu vakcine može da putuje u bilo koju zemlju EU, ali videćemo da li će se to pravilo promeniti”, rekao je za Tanjug direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Kada je reč o onima koji su primili drugu dozu vakcine, Jovanović je naveo da to zavisi od zemlje do zemlje i da u najvećem broju država važi 270 dana, a u nekim i duže, do godinu dana.

Savetovao je građanima da pre putovanja u zemlje EU provere na sajtovima tih zemalja kakva su pravila za ulazak, jer u svakoj važi drugačije pravilo.

Jovanović je podsetio da se Evropski digitalni zeleni sertifikat može izvaditi na dva načina, a kako je rekao, najlakše je preko portala elektronske uprave.

“Svi registrovani korisnici našeg portala mogu vrlo jednostavno da preuzmu sertifikat putem mejla, a oni koji se ne snalaze na portalu eUprava mogu da odu na jedan od preko 700 šaltera pošta širom Srbije i tu dobiju svoj Evropski digitalni zeleni sertifikat bez ikakve nadoknade”, rekao je Jovanović i dodao da je za one koji se odluče da to učine u pošti, potrebno da ponesu pasoš.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: