Podeli vest

Jupiter će se približiti Zemlji 26. septembra na najmanjoj razdaljini ikada, na najbližoj poziciji u odnosu na Zemlju u poslednjih 70 godina, objavila je NASA.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

JUPITER
Tanjug/ NASA via AP

Uzimajući u obzir da je planeta Jupiter na 965,5 miliona kilometara udaljena od Zemlje, a sledećeg ponedeljka, odnosno 26. septembra, biće udaljena samo 587 miliona kilometara, zahvaljujući tome što položaji Zemlje i Jupitera u njihovim orbitama približavaju.

Ono što je zanimljivo jeste to da se ova pojava poklapa sa trenutkom i fenomen koji se zove “opozicija” što znači da Jupiter neće biti samo blizu Zemlje, već će biti spremljen spektakl za sve one koji budu radi da posmatraju ovu pojavu, najavili su iz NASE.

Naime, planeta je u opoziciji kada se nalazi na suprotnim stranama Zemlje od sunca , odnosno izlazi na istoku, dok Sunce zalazi na zapadu, a ova pojava se dešava na svakih 13 meseci kada je reč o planeti Jupiter.

Kako je istakao astrofizičar istraživanja u NASA centru za svemirske letove Maršal Adam Kobelski, ovu pojavu je posmatrao i čuveni italijanski astronom Galileo Galilej tehnologijom iz 17. veka.

“Jedna od ključnih potreba biće stabilan nosač za bilo koji sistem koji koristite”, rekao je Kobelski, koji je dodao da bi teleskop, od cetiri inča ili veći, i neki filteri u rasponu od zelene do plave, značili da bi Jupiterove karakteristike postale vidljive u još većoj meri detalj.

Stručanjaci iz NASE su poručili da je najbolja opcija za posmatranje ove pojave gledanje sa visokih nadmorskih visina u tamnom i suvom podrucju.

“Prizori bi trebalo da budu odlični za nekoliko dana pre i posle 26. septembra”, rekao je Kobelski, koji je savetovao gledaoce da izaberu datum nekoliko dana pre ili posle sledećeg ponedeljka kada je vreme najbolje.

Jupiter je najveća planeta u Suncevom sistemu, a njegove pruge i kovitlaci su vizuelni rezultat mešanja oblaka amonijaka i vode, a u atmosferi vodonika i helijuma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: