Podeli vest

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da bi “Amber alert”, sistem za uzbunjavanje i potragu za nestalom otetom decom, mogao da bude pokrenut do kraja 2023. godine u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

jurić
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Jurić je za Tanjug rekao da je tokom prošle godine u našoj državi nestalo 1.500 dece od kojih petoro nije pronađeno, ističučhi da bi uvođenjem “Amber alerta” ta brojka bila znatno manja.

U Sjedinjenim Američkim Državama, kako je kazao Jurić, tokom 2021. godine “Amber alert” je pokrenut 254 puta, a 252 puta je dete vraćeno živo kući. Kada je u pitanju Srbija, Jurić je naveo da su pripadnici MUP-a, uključujući i ministra unutrašnjih poslova Branislava Gašića, preuzeli inicijativu da za pokretanje sistema. Jurić je pojasnio da će u našoj državi ovaj sistem voditi MUP i tužilaštvo, a država će dati ime sistemu “Amber alert” koji je tako prepoznat u svetu, zbog čega je pod tim imenom i promovisan.

“Svaki protivargument je neargumentovan, neutemeljen i zasniva se na lažima. Za ljude koji imaju interes da se jedno nestalo dete ne pronađe, mogu osnovano da sumnjam da su trgovci decom ili možda seksualni zlostavljači” ocenio je Jurić.

Kako je kazao, da bi se nestalo dete pronašlo, nije dovoljno efikasno da samo policija radi na slučaju, već je važno da se građani uključe u potragu, a to je moguće, kako ističe, jedino ako su dobro informisani.

“Kada se ispune kriterijumi koje postavlja naša policija, sistem se pokrene i televizije onda emituju na svakih sat vremena podatke o nestalom detetu, kao i radio stanice, benzinske pumpe, elektronski bilbordi, tržni centri, dok će građani dobiti poruku sa slikom nestalog deteta i poznatim podacima” istakao je Jurić.

Na taj način, kako je kazao, društvo će se uključiti u potragu za nestalim detetom. Objavljeni podaci će sadržati gde i kad je poslednji put viđeno dete, šta je imalo od odeće i u slučaju da policija ima informacije o osumnjičenoj osobi za otmicu, to će takođe biti objavljeno.

Pričajući o terorijama da iza ovog sistema stoji porodica Klinton, Jurić je rekao da “mi sad nećemo imati organizaciju u kojoj će se raditi sa decom, neće se prikupljati podaci, potreban je samo podatak da je nestalo dete, ime i opis deteta”.

Amber alert je ime dobio po devetogodišnjoj devojčici Amber Hagerman, koja je početkom 1996. godine oteta i nekoliko dana nakon toga je pronađena mrtva. Ovaj sistem je od svog uvođenja u Americi 1996. godine spasio 1.172 dece.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: