Podeli vest

Kompanija Jutjub je danas objavila na svom blogu da će uskoro krenuti u borbu sa sadržajem koji generiše veštačka inteligencija (AI), da bi zaštitila partnere u muzičkoj industriji i ostale korisnike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

YOUTUBA
Foto: Pixabay

Kako se navodi u saopštenju, firma će zahtevati od kreatora da sami označe “realističan” sadržaj stvoren uz pomoć AI kada objavljuju video snimke na platformi Jutjub, prenosi portal Verdž.

Kompanija ističe da se to posebno odnosi na sadržaj koji je vezan za teme kao što su izbori ili tekući sukobi.

Za sada nije poznato šta Jutjub smatra za “realističan” AI sadržaj, a portparol ove kompanije Džek Malon navodi da će korisnici dobiti detaljne smernice kada se zahtev uvede sledeće godine.

Jutjub će omogućiti korisnicima da zatraže uklanjanje video snimaka koji “simuliraju osobu koja se može identifikovati, uključujući njeno lice ili glas”.

Dakle, ako osoba postane žrtva takozvanog dipefejka, postoji proces koji može da dovede do uklanjanja tog video snimka.

Kompanija navodi da će “proceniti različite faktore prilikom procene ovih zahteva”, uključujući i to da li je sadržaj parodija ili satira i da li je žrtva javni činovnik ili “poznata osoba.”

Pravila vezana za partnere Jutjuba u muzičkoj industriji će biti dostra stroža i na njih neće moći da se primeni izuzetak o “parodiji i satiri”.

U SAD za sada ne postoji zakon koji reguliše korišćenje AI u ovim slučajevima, tako da se može reći da Jutjub “uzima zakon u svoje ruke”, zaključuje Verdž.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: