Podeli vest

Republika Južna Afrika je danas preuzela predsedavanje grupom BRIKS koju čine i Brazil, Rusija, Indija i Kina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

južna afrika
Foto: Pixabay

Portparol južnoafričkog ministarstva spoljnih poslova Klejson Monjela rekao je za TAS S da je Južna Afrika planirala da tokom svog predsedavanja 2023. godine održi sve efikasne aktivnosti organizacije.

Prema rečima ovog zvaničnika, prioriteti Južne Afrike bi uključivali jačanje ekonomske, političke, socijalne i kulturne saradnje između država članica.

Monjela je i najavio da će njegova zemlja biti domaćin samita BRIKS u avgustu. Ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor rekla je ranije da će njena zemlja nastojati da “u bliskim konsultacijama sa drugim članicama, a na osnovu prioriteta i prethodno dogovorenih odluka, obezbedi strateško vođstvo tokom predsedavanja BRIKS-om”.

Ona je dodala da će samit, ministarski sastanci i drugi događaji biti održani na osnovu konsenzusa i da će biti obezbeđen kontinuitet u radu BRIKS-a.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je poručio da bi ova organizacija trebalo da igra važnu ulogu u procesu stvaranja novih mehanizama donošenja odluka u okviru Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija kako bi se uspostavio “inkluzivniji, pravedniji i stabilniji svet”.

Diplomatski izvori u južnoafričkoj prestonici rekli su za TAS S da će se razgovori o proširenju BRIKS-a voditi u narednim mesecima.

Alžir, Argentina i Iran su se već prijavili za pridruživanje, dok su Saudijska Arabija, Turska i Egipat izrazile zainteresovanost da postanu članice ove međunarodne organizacije.

Grupu, koja se u početku nazivala BRIK, su osnovale Brazil, Rusija, Indija i Kina 2006. godine, a slovo S je dodato nakon što je 2011. godine u članstvo primljena i Republika Južna Afrika. (Kraj) đj/zn


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: