Koliko staro dete treba da bude pre nego što dobije svoj prvi mobilni telefon? Postoji samo jedan tačan odgovor ako želite da vode srećniji i uspešniji život, kaže profesorka psihologije sa Univerziteta Yale, Lori Santos: “Čekajte što je duže moguće.”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

“Ja mislim da što duže možemo da odložimo davanje tehnologije deci – to bolje”, kaže Santos, profesorka koja stoji iza najpopularnijeg kursa na Yaleu i voditeljka podcasta “The Happiness Lab”, za CNBC Make It.

Deca uzrasta od osam do 12 godina koja imaju telefone provode gotovo pet sati dnevno zalepljena za svoje telefone, dok tinejdžeri uz mobilni provode skoro osam sati, pokazalo je istraživanje Common Sense Media.

To vreme provedeno na ekranu retko se koristi za kreativne aktivnosti poput kodiranja ili pravljenja digitalne umetnosti.

Umesto toga, mladi ljudi veći deo svog vremena na telefonu provode na društvenim medijima ili gledajući videozapise, napisao je Michael Robb, šef istraživanja u Common Sense, analizirajući izveštaj.

Ovo verovatno podstiče loše mentalno zdravlje – na načine koji utiču na decu drugačije nego na odrasle – i ometanja u učionici, kaže Santos.

Upotreba društvenih medija izlaže mnogu decu sajberbulingu, govoru mržnje i diskriminaciji. Čak i videozapisi na YouTube-u namenjeni deci mogu sadržavati zlonameran, uznemirujuć ili neprimeren sadržaj, kako je CNBC primetio 2018. godine.

Samo veliki broj obaveštenja koja deca mogu dobiti sa društvenih medija – verovatno više nego njihovi roditelji – može biti opterećujuće, kaže Santos.

“Tinejdžeri danas dobijaju oko 200 obaveštenja sa svojih telefona”, kaže ona. “Ovo su mozgovi koji se formiraju i pokušavaju da obrate pažnju u školi [dok im telefoni zvone] ding, ding, ding.”

Prekid korišćenja pametnih telefona za decu i mlade dok ne stignu do osmog razreda donosi koristi, prema grupi za zagovaranje “Wait Until 8th”, uključujući:

  • Manji rizik od anksioznosti i depresije
  • Povećana količina i kvalitet sna
  • Više vremena za fizičku aktivnost i boravak napolju

Roditelji takođe treba da pokažu primer, dodaje Santos i podvlači

“Ako ste stalno na svom mobilnom telefonu, biće teže opravdati zašto vaše dete ne može imati jedan. Oni neće želeti da rade ono što vi kažete, želeće da rade ono što vi radite”, zaključuje Santos.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: