Podeli vest

Prema American Academy of Dermatology, obično nam tokom dana opadne 50-100 vlasi na dan. Radi se o proseku, pa nema potrebe za paniku sve do jednog praga

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

kosa
Foto: Pixabay

Normalno je da osoba izgubi između 50 i 100 vlasi kose dnevno, što može varirati zvisno od mnogih faktora, kao što su starost, pol, genetika, sezonske promene, ishrana, stres i zdravstveno stanje kose.

Kada osoba primeti da je gubitak kose iznad ovog raspona, to može ukazivati na problem s opadanjem kose.

Opadanje kose kod žena je čest problem koji može dovesti do gubitka samopouzdanja i povećanog stresa. Prema istraživanju sprovedenom u Sjedinjenim Državama, čak 40% žena ima problema s opadanjem kose.

Uzroci opadanja kose kod žena

Opadanje kose kod žena može biti uzrokovano različitim faktorima. Prema istraživanju sprovedenom u Australiji, najčešći uzroci opadanja kose kod žena su hormonalne promene, stres i loša ishrana. Hormonske promene mogu biti uzrokovane trudnoćom, menopauzom ili poremećajima štitne žlezde. I stres može uzrokovati hormonalne promene koje mogu dovesti do opadanja kose. Loša ishrana, a posebno nedostatak proteina i vitamina, može takođe utecati na zdravlje kose.

Nažalost, ova pojava može biti simptom većih problema. Na primer, neki lekovi mogu uzrokovati gubitak kose, trajno ili privremeno. Ako gubite više kose nego što biste očekivali, a mislite da bi to moglo biti povezano s lekovima, javite se lekaru.

Postoje i medicinska stanja koja mogu uzrokovati ovaj problem, poput autoimune bolesti alopecije. Ćelavost, ili u stručnoj terminologiji alopecija, je gubitak kose koji može biti lokaliziran samo na određenim područjima ili raširen po cijeloj glavi. Iako je ćelavost kod žena ređa pojava nego u muškaraca, ipak je poprilično raširena.

Tretmani opadanja kose kod žena

Postoje različiti tretmani koji se mogu koristiti za lečenje opadanja kose kod žena. Prema istraživanju sprovedenom u Kanadi, minoksidil je efikasan tretman za opadanje kose kod žena. Minoksidil je topikalni lek koji se nanosi na vlasište i podstiče rast kose. Istraživanje je pokazalo da je minoksidil efikasan u zaustavljanju opadanja kose i poboljšanju gustoće kose kod žena.

Drugi tretman koji se može koristiti za opadanje kose kod žena je laserska terapija. Prema istraživanju sprovedenom u Italiji, laserska terapija je efikasan tretman za opadanje kose kod žena. Istraživanje je pokazalo da je laserska terapija povećala gustinu kose i poboljšala opše stanje kose kod žena.

U nekim slučajevima, hormonska terapija može biti efikasna u lečenju opadanja kose kod žena. Prema istraživanju sprovedenom u Sjedinjenim Državama, hormonska terapija može biti efikasna u liječenju opadanja kose kod žena koje imaju hormonske poremećaje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: