Podeli vest

Rak je izlečiv, ali samo u slučaju da se na vreme otkrije. Ova opaka bolest u Srbiji godišnje odnese najmanje 20.000 života

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Većina karcinoma je izlečiva ukoliko se otkrije u na vreme, zato lekari lekaru apeluju na redovne preventivne preglede.

Statistika pokazuje da u Srbiji muškarci najčešće obelevaju od karcinoma pluća, kolona i rektuma i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, kolonu i rektumu, plućima i grliću materice.

Kada je vreme da se obratite lekaru i koji su najčešći simptomi karcinoma.

Rak pluća

k pluća je najčešći maligni tumor u Srbiji, ali i svetu. Simptomi raka pluća koji bi trebalo da vam budu alarm za posetu lekaru su suv kašalj, povremeno iskašljavanje krvi, bolovi u grudnom košu kao i česta promuklost. Baš zato što izgledaju kao ne tako alarmantni simptomi, vrlo često se zanemaruju ili pripisuju prehladama. Upravo zbog toga važno je da se i kod jačih prehlada obratite lekaru. U kasnijem stadijumu raka pluća pojavljuju se i hronična malaksalost, anemija i nagli gubitak težine.

Rak dojke

Kancer dojke je najčešće maligno oboljenje žena. Vaćno je napomenuti da se ovaj karcinom sve češće pojavljuje kod žena ispod 35 godina. Kancer dojke se najčešće otkriva samopregledom: osobe primete promene oblika dojke, kvržice, ili sekret koji se luči iz bradavice i nakon čega se obraćaju specijalisti koji pregledom i analizama može utvrditi da li je u pitanju malignitet.

Rak debelog creva

Rak debelog creva je jedan od najčešćih kancera u srbiji i uglavnom se otkriva kod osoba koje imaju a između 50 i 70 godina.
Kod raka debelog creva početni simptomi uglavnom nisu prisutni, a u kasnijoj fazi se javljaju promene u pražnjenju creva, krv u stolici, bolovi u stomaku, malaksalost, gubitak telesne težine.

Rak prostate

Ova vrsta kancera koja se javlja kod muškaraca nakon 50. godine sve je češća u Srbiji. Otežano i često mokrenje, noćno mokrenje i osećaj neispražnjene bešike nakon mokrenja razlog su da se javite lekaru . U kasnijim fazama bolesti, osobe mogu osećati malaksalost, gubitak težine, bolove u kostima.

Rak grlića materice

Svake godine kod gotovo 1500 žena registruje se rak grlića materice Uzrok ovog oblika kancera su neki tipovi HPV (Human Papiloma Virus). Vaginalno krvarenje između dve mensturacije, krvarenje tokom odnosa, specifičan sekret neprijatnog mirisa mogu biti simptomi ove bolesti i važno je da se žene na vreme p


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

lajčak

VUČIĆ DANAS SA LAČAKOM I ESKOBAROM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna…