Jastuci skupljaju prašinu, mrtve ćelije kože, znoj i druge nečistoće tokom vremena i mogu uticati na vaše zdravstveno stanje, zato je važno da jastuk promenite na vreme.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

SPAVANJE
Foto: Shutterstock

Vreme za promenu jastuka zavisi od nekoliko faktora, uključujući vrstu jastuka, vaše preferencije, kao i stanje i starost jastuka.

Predugo korišteni jastuci mogu pogoršati stanja poput alergija i astme, a redovna zamena doprinosi dobrom snu i higijeni.

Uobičajeno je da jastuci treba zameniti svake 1-2 godine, ali ovo može varirati u zavisnosti od više faktora

Ako primetite da je vaš jastuk izgubio svoj oblik, postao tanji, grudvast ili nepravilnog oblika, to može biti znak da je vreme za zamenu. Jastuk treba da bude u dobrom stanju kako bi pružio adekvatnu potporu i udobnost tokom spavanja.

Ako primetite da vaš jastuk nije više dovoljno čist i da ima neprijatan miris, to može biti znak da je vreme za zamenu.

Ako ste imali promene u zdravstvenom stanju, kao što su alergije ili problema sa disajnim putevima, može biti potrebno zameniti jastuk kako biste izbegli potencijalne zdravstvene probleme.

Promena jastuka je neophodna i ako ste promenili navike u spavanju. Na primer ako ste prešli sa spavanja na leđima na spavanje na boku, možda ćete želeti jastuk koji pruža bolju potporu za tu novu naviku.

VrRazličite vrste jastuka imaju različite životne cikluse. Na primer, jastuci od memorijske pene obično traju duže od jastuka od perja ili sintetičkih materijala. Proizvođači jastuka često pružaju preporuke o vremenu zamene na osnovu vrste jastuka koji koristite.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: