Podeli vest

Kada se u Tel Avivu oglase sirene sve staje – ljudi zaustavljaju svoja vozila, vozači gradskog prevoza staju i otvaraju vrata, zaposleni napuštaju radna mesta, a za manje od minut, na ulicama grada ostaju samo oni koji nisu stigli da odu u neko od mnogih skloništa, javlja reporter Tanjuga.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Ti koji nisu uspeli da se sklone ležu potrbuške na zemlju, sa rukama preko glave.

Uzbuna traje uglavnom desetak minuta, nakon čega se život nastavlja normalno, do nove uzbune.

Na ulicama je primetna vojska i policija, ali i civili koji su naoružani, tako da je sasvim normalno na ulici videti, recimo, devojku u majci na bratele i u helankama sa automatskom puškom preko ramena, javlja novinar Tanjuga.

PVO “Gvozdena kupola” čuva nebo iznad Prolećnog Brežuljka, što u bukvalnom prevodu znači Tel Aviv.

Sirene se oglašavaju samo u onim delovima grada koji su u tom trenutku na udaru. Tada na nebu mogu da se vide rakete za koje kažu da su ispaljene sa palestinske teritorije, i kako ih obara izraelski PVO, a nakon toga eksplozije.

Svi građani na svom telefonu imaju imaju aplikaciju koja ih odmah upozorava ukoliko postoji opasnost od napada i ta aplikacija može da se podesi tako da upozorava samo za one delove grada u kojima se nalazite tog dana.

Prilikom sletanja aviona, u kome je bila ekipa Tanjuga, u blizini aerodroma “Ben Gurion” pale su dve rakete.

U avionu su bile brojne porodice koje se vraćaju u zemlju da se bore, iako na zapadu imaju sređen život.

Novinar Tanjuga razgovarao je u avionu sa Isakom, koji se sa suprugom i petoro dece od kojih najstarije dete ima sedam, a najmlađe godinu dana, uputio u otadžbinu.

Posle nedelja vazdušnih udara prešlo se na kopnenu ofanzivu. Izraelski tenkovi ulaze u Gazu, ali se nastavljaju i vazdušni udari, a i pored upozorenja izraelske vojske da stanovnici napuste grad i odu na jug, mnogi to nisu učinili, jer nemaju gde da odu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: