Novi zakon o državljanstvu danas je stupio na snagu u Nemačkoj, a stranci sada ne samo da mogu brže da dobiju nemački pasoš, već mogu i da zadrže pasoš svoje zemlje porekla.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pixa bay

Novi zakon predviđa mogućnost sticanja nemačkog državljanstva već nakon pet godina stalnog boravka u Nemačkoj umesto dosadašnjih osam, piše Dojče vele.

U izuzetnim slučajevima, kao što su brza i uspešna integracija, postoji mogućnost podnošenja zahteva za državljanstvo već nakon tri godine legalnog boravka.

Istovremeno se otvara mogućnost zadržavanja dosadašnjeg državljanstva, što je do sada bilo omogućeno samo državljanima zemalja članica Evropske unije.

Pored toga za pripadnike tzv. prve generacije gastarbajtera snižava se nivo poznavanja jezika koje je potrebno za podnošenje zahteva.

Deca stranih roditelja dobijaju nemačko državljanstvo ako je jedan roditelj legalno boravio u Nemačkoj duže od pet godina.

Ranije je to bilo moguće tek nakon osam godina.

Opoziciona Demohrišćanska Unija CDU/CSU i Alternativa za Nemačku (AfD) žestoko su kritikovale snižavanje kriterijuma za dobijanje nemačkog državljanstva.

Prema ispitivanju javnog mnjenja, više od dve trećine građana Nemačke odbacuje reformu zakona o državljanstvu, pa je CDU najavila da će u slučaju pobede na sledećim parlamentarnim izborima poništiti aktuelnu reformu zakona o državljanstvu.

Prema posljednjim statistikama, u Nemačkoj živi oko 13 milona građana koji nisu nemački državljani.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: