Podeli vest

Istraživači Medicinskog fakulteta Džon Hopkins potvrđuju da je najveći rizik od prejedanja kasno popodne i uveče.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Da li vam se dešava da poželite da pojedete čokoladu nakon stresnog dana na poslu? Ili da navalite na kesicu čipsa? Niste jedini! Stresni događaji aktiviraju reakcije u telu koje povezuju metabolizam i doživljaj nagrade i utehe.

Nivo kortizola

Hronični stres u ljudima budi apetit koji dovodi do emocionalnog prejedanja. Ima tu i psiholoških, ali i fizioloških razloga. Nivo kortizola, hormona stresa, pojačan duži period vremena, dovodi do povećanog apetita, kao i povećanja telesne težine i skladištenja masti u naslagama.

Istraživači Medicinskog fakulteta „Džon Hopkins“ potvrđuju da je najveći rizik od prejedanja kasno popodne i uveče. Zato je važno da svi koji su skloni ovoj navici imaju unapred isplaniran i pripremljen lagan obrok, sačinjen od zdravih namirnica. U suprotnom, navalićete na brzu hranu, prenosi Avaz.

Ako ste ljubitelj slatkog, možete da kombinujete jabuku s orašastim plodovima, što će vas zasititi i osigurati neophodne nutrijente, a ako više volite slano, potrudite se da uvek imate humus i krekere, kao i tvrdo kuvana jaja.

Jedite polako

Tokom jela ostavite po strani sve drugo. Nemojte da se zabavljate gledanjem televizije ni čitanjem vesti na telefonu. Posvetite se isključivo hrani i jedite polako.

Kontrolišite svoje porcije. Odvojite samo dnevnu porciju, a ostalo vratite u frižider. Ako ste još gladni kad završite obrok, sačekajte barem pola sata i na taj način dopustite mozgu da primi informaciju o sitosti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: