Podeli vest

Deca drugačije reaguju od odraslih na visoke temperature, pa lekari apeluju na poseban oprez!

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pixabay

Profesor dr Vladislav Vukomanović kardiolog i pedijatar objašnjava zašto je važno posebno obratiti pažnju na decu tokom vrelih dana.

“Postoji velika razlika u toleranciji dece i odraslih na visoke temperature. Deca imaju veću površinu tela u odnosu na telesnu masu tako da lako odaju i primaju toplotu. Sa druge strane postoji nerazvijenost znojnih žlezda, pa je njihovo znojenje manje nego kod odraslih.”, kaže dr Vukomanović.

On dodaje da se kod dece izlučuje više natrajuma i skloni su gubitku elektrolita i bržoj dehidraciji.

“Sama dehidracija u organizmu deteta može dovesti do povećanja temperature kod dece i to tri do pet puta brže nego kod odraslih. Zato je važno da se setimo strašnih slika ostavljanja dece u kolima. Ne ostavljati decu ni minut, ni dva, ni tri u automobilu, jer to može dovesti do katastrofalnih posledica”, ističe dr Vukomanović za RTS.

Poseban oprez se savetuje za decu sa hroničnim bolestima.

Vukomanović kaže da ne treba zaustaviti fizičku aktivnost kod dece kada su visoke temperature.

” Izbegavati samo treba fizičku aktivnost u toku najtoplijeg dela dana. Uz odgovarajuću odeću, kačket i obuću ujutru i tokom večeri decu možete pustiti da obavljaju fizičku aktivnost. Inače fizička aktivnost kod dece generiše mnogo veću količinu energije i toplote, što treba znati”, kaže dr Vukomanović i dodaje da posebnu pažnju treba obratiti kod gojazne i dece koja imaju astmu.

“Pri pojavi bilo kakvih simptoma kod ove dece treba odmah prekinuti fizičku aktivnost”, poručuje kardiolog.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: