Podeli vest

Porota državnog suda u Kaliforniji zaključila je da funkcija autopilota proizvođača Tesla automobila nije bila nebezbedna u vezi sa nesrećom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TESLA
Foto: Sheila Fitzgerald/Shutterstock

Porota državnog suda u Kaliforniji danas je presudila u korist kompanije Tesla Inc, zaključivši da funkcija autopilota proizvođača automobila nije bila nebezbedna u prvom suđenju u vezi sa nesrećom u kojoj je učestvovao delimično automatizovan softver za vožnju.

Džastin Hsu iz Los Anđelesa tužila je proizvođača električnih vozila 2020. godine, ali joj je danas porota suda u Los Anđelesu dodelila nultu odštetu, preneo je Rojters.

Ona je u tužni navela da je godinu dana ranije njen Tesla Model S skrenuo u ivičnjak, dok je bio na autopilotu, a zatim se aktivirao vazdušni jastuk “tako snažno da joj je slomio vilicu, izbio zube i prouzrokovao oštećenje nerava na njenom licu”.

Istakla je da je bilo grešaka u dizajnu autopilota i vazdušnog jastuka i tražila je više od tri miliona dolara odštete za navodne nedostatke i druge zahteve.

Kompanija Tesla je negirala odgovornost za nesreću. U sudskom podnesku navedeno je da je Hsu koristila autopilot u gradskim ulicama, uprkos Teslinom korisničkom priručniku koji upozorava da se to ne čini.

Tokom sudskog ročišta u Višem sudu u Los Anđelesu u petak, porota je Hsuu dodelila nultu odštetu.

Takođe je utvrdila da vazdušni jastuk nije propustio da radi bezbedno i da Tesla nije namerno otkazao.

Presuda bi mogla biti važna pobeda za Teslu, koja testira i uvodi svoj autopilot i napredniji sistem “potpune samovožnje” (Full Self-Driving – FSD).

Teslin izvršni direktor Ilon Mask rekao da je pomenuti sistem ključan za budućnost njegove kompanije, koji je, s druge strane, izazvao pravne i regulatarne istrage.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ