“Dok Aljbin Kurti Srbima “čestita” Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg srpskog praznika pale naše svetinje i to pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima”, saopštila je Kancelarija za KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

kurti
Foto: Shutterstock

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da noćašnji pokušaj paljenja crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu, na koju je bačena eksplozivna naprava, jasno ukazuje da bi albanski estremisti ponovo da ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora.

“Dok Aljbin Kurti Srbima “čestita” Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg srpskog praznika pale naše svetinje i to pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima”, saopštila je Kancelarija za KiM.

Ističe se da dodatno brine činjenica da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na KiM, nego da “šta više strane diplomate u Prištini ovaj prostor predstavljaju kao nekakvu oazu mira i verske tolerancije, dok ih realno stanje na terenu gotovo svakodnevno demantuje”.

“Nedopustivo je da se u 21. veku u srcu Evrope dešavaju ovako opasni incidenti, zato nećemo prestati nikada da apelujemo da se podigne nivo bezbednosti i zaštite verski spomenici SPC koji su zapis trajanja srpskog naroda na prostoru KiM”, piše u saopštenju.

Kako se navodi, “ovaj slučaj jasno ukazuje da albanskim estremistima nije bilo dovoljno što su u godinama za nama oskrnavili, ne samo crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu tokom Martovskog pogroma, pa bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora”. Kancelarija je navela da su ekstremisti noćas pokušali da zapale ulazna vrata crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu, bacivši eksplozivnu napravu i da se samo pukom srećom u blizini našao prolaznik koji je brzom reakcijom uspeo da ugasi požar koji je zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata.

“Sve su ektstremniji primeri ugrožavanja života Srba na KiM, njihove imovine kao i imovine SPC, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, u kojima ispoljavaju jasnu netrpljivost prema svemu srpskom. Politikom neosuđivanja, nehapšenja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela oni samo daju vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe”, ocenjuje Kancelarija za KiM.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: