Podeli vest

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je danas da će u ovoj godini po prvi put biti premašen broj od dva miliona stranih gostiju u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vrnjačka banja
Foto: Bilten

On je na SITCON konferenciji u organizaciji Univerziteta Singidunum u Beogradu rekao da će zahvaljujući stranim gostima, koji u ovoj godini beleže za četvrtinu veći broj dolazaka u odnosu na proteklu, 2023. godina biti još jedna rekordna godina za turizam Srbije.
Kandić je istakao da podaci Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma pokazuju da je broj stranih gostiju premašio broj domaćih, što je trenutno jedan od najboljih parametara rasta sektora turizma.

Govoreći o ugostiteljskoj delatnosti, rekao je da je ovu godinu obeležila potpuna rekonstrukcija i otvaranje nekoliko starih hotela širom Srbije sa ozbiljnim smeštajnim kapacitetima koji su godinama bili ruinirani.

“Pored toga što je u poslednjih 10 godina broj hotela u Srbiji porastao za 120, a u proteklih pet godina za 50 odsto, smatram da je najznačajniji efekat postignut u podizanju kvaliteta smeštajnih kapaciteta”, rekao je on.

On je dodao da je udeo hotela sa četiri i pet zvezdice u ukupnim hotelskim kapacitetima u periodu 2012 – 2022 porastao sa 25 odsto na 44 odsto, a udeo hotela najniže kategorije zabeležio pad sa 42 odsto na 20 odsto.

Govoreći o planovima ministarstva za narednu godinu, Kandić je najavio da će 2024. godine budžet za turističku infrastrukturu biti veći za 33 odsto nego u 2023. godini i iznositi blizu 2,5 milijarde dinara, od kojih je čak 1,5 milijarda dinara namenjena za kapitalne projekte.

“Ovo su ubedljivo najveća ulaganja države u turizam ikada”, rekao je on.

Kandić je naveo da će u 2024. godini budžet za turističku infrastrukturu biti 3,3 puta veći u odnosu na 2019, kada je za ovu namenu bilo opredeljeno 750 miliona dinara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…