Podeli vest

Na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predstavilo se danas 22 kandidata koji ispunjavanju uslove za izbor članova Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva iz reda istaknutih pravnika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sud
Foto: Pixabay

Kandidati za Visoki savet sudstva su Jelena Vučković, Dragan Milićević, Čedomir Kokanović, Žikica Dronjak, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Vojkan Simić, Rastko Brajković, Dragutin Radosavljević, Branislav Manić i Violeta Denić.

Za Visoki savet tužilaca predstavili su se kandidati Miroslav Đorđević, Dušan Purić, Predrag Ćetković i Vesna Luković, dok su se kao kandidati i za VS S i za VST predstavili Vladimir Simić, Aleksandar Popović, Srđan Stefanović, Nenad Tešić, Jelena Glušica, Bojan Petrović i Nataša Delić.

Sednica je trajala više od deset sati, a kandidatima su pitanja postavljali predstavnici opšte i stručne javnosti, između ostalih članovi Advokatske komore Beograda i Advokatske komore Srbije, predsednik Javnobeležničke komore Srbije i članovi i zamenici članova Odbora.

Odbor će u narednom periodu predložiti parlamentu po osam kandidata za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva od kojih će Narodna skupština dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa.

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VS S činiti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati presedavajućeg.

Sa druge strane članovi VST će pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: