Podeli vest

Komandant 111. lovačkog krila grčkog ratnog vazduhoplovstva smenjen je zbog eksplozije u vojnom skladištu municije, izazvane požarom koji besni na području Nea Anhijalos u centralnom delu Grčke.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Tatiana Bolari/Eurokinissi via AP

Dobro obavešteni izvori potvrdili su da se na osnovu prvih dokaza kojima raspolažu nadležni istražni organi može zaključiti da je bilo mnogobrojnih bezbednosnih propusta u transportu i skladištenju municije, prenosi državni portal ERT njuz.

Prema zvaničnim informacijama, odlukom načelnika Generalnog direktorata za odbranu, komandant 111. lovačkog krila grčkog ratnog vazduhoplovstva u vazduhoplovnoj bazi Nea Anhijalos razrešava se dužnosti do okončanja hitnog administrativnog postupka tokom kojeg bi trebalo da se utvrde uzroci eksplozije u skladištu municije u regionu Tesalija.

Dosadašnji komandant će u međuvremenu biti prekomandovan u štab taktičke avijacije.

Posle eksplozija, stanovnici mesta Nea Anhijalos, Stupi, Velanidija, Maratos, Kritarija, Soros, Kastraki, Kokino i Perivleptos, bili su obavešteni da se evakuišu.

Od posledica eksplozija nije bilo žrtava, niti povređenih, javlja ERT.

Kikilijas: Gorelo više od 600 požara u Grčkoj, ogromnu većinu izazvali ljudi

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas izjavio je danas da je u Grčkoj gorelo više od 600 požara u poslednjih nekoliko dana, a da su ogromnu većinu izazvali ljudi.

Država će učiniti sve što je potrebno da pruži pomoć pogođenima, rekao je Kikilijas, navodeći da su tri osobe poginule, a da je 74 povređeno.

On je istakao da je situacija bila teška, a da je stabilizovana zahvaljujući požrtvovanosti vatrogasnih ekipa, pominjući i pogibiju dvojice pilota. Kikilijas je naglasio da je većina od oko 660 požara ugašena, a da je bilo 10 velikih požara.

Ministar je istakao da klimatska kriza neće nestati i da se tome moraju prilagođavati strategije na svim nivoima, objavio je “Katimerini”. Situacija u vezi sa požarima u Tesaliji, na Krfu i na ostrvu Evija jutros je mnogo bolja, a požari na Rodosu stavljeni su pod kontrolu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: