Podeli vest

U Japanu je održan tradicionalni festival Hadaka Macuri, ili Festival nagih, koji se održava u šintoističkom hramu Konomija u centralnom delu zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Festival, koji traje već 1.250 godina, ove godine je bio poseban jer su prvi put učestvovale i žene.

“Žene su bile jaka podrška muškarcima radom na festivalu”, rekao je Acuko Tamakoši, čija je porodica generacijama radila na festivalu u Konomiji. Međutim, ideja da žene učestvuju na festivalu, na kojem muškarci pokušavaju da oteraju “zle duhove” pre nego što se mole za sreću u hramu, po svoj prilici se dosad nije pojavljivala. Prema rečima Naruhita Cunote, dosad nije bilo zvanične zabrane, već niko nikad nije pitao da žene učestvuju, a kada su pitale, odgovor je bio lak, navodi BBC.

“Verujem da je najvažnija stvar da ovo bude festival zabave za sve. Mislim da bi bog bio srećan, takođe”, rekao je Cunota za Rojters. Ali, nisu svi u lokalnoj zajednici oduševljeni.

“Čujemo priče da su mnogi zabrinuti da mi, žene, učestvujemo. Pitaju: “Šta će one na muškom festivalu? Ovo je muški festival, ozbiljna je stvar”, rekla je 56-godišnja Tamakoši.

Žene nisu potpuno nage na festivalu. One nose ljubičaste ogrtače i bele šortseve, za razliku od muškaraca koji nose parče tkanine vezano za pojas.

Ove nedelje održava se još jedan festival nagih, u hramu Kokuseki na severu Japana, i koji će biti poslednji koji će se održati na tom mestu jer nema dovoljno mladih ljudi da sačuvaju ovu feštu. Populacija Japana “brzo” stari. Prošle godine se prvi put dogodilo da je jedna u 10 osoba bila starija od 80 godina. Stopa rađanja po ženi je 1,3, pa se u Japanu rodi svega 800.000 beba godišnje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: