Podeli vest

Sve veća globalna nestašica goriva katapultirala je cene uglja na azijskim tržištima na rekordne nivoe, preteći daljim povećanjem računa za struju i rastom inflacije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Beogradska berza
Foto: Shutterstock

Cena uglja na spot tržištu u australskoj luci Njukasl skočila je za 3,4 posto na rekordnih 402,50 dolara po toni, prema dvonedeljnom indeksu koji je izračunava kompanija IHS Markit, izveštava “Blumberg”.

To je prvi put da se ovaj pomno praćeni spot indeks popeo iznad 400 dolara.

Pošiljka uglja za julsku isporuku u Evropu prodata je u petak po ceni od 421 dolara po toni, što je rekord svih vremena za taj region, prema podacima trgovaca. Pošiljke za Aziju su prošle nedelje takođe trgovane po ceni iznad 400 dolara, dodaju trgovci.

Proizvođači električne energije širom Azije i Evrope žure da obezbede dodatne količine uglja kao zamenu za sve manje zalihe prirodnog gasa. Nemačka i Austrija ponovo stavljaju u pogon neaktivne elektrane na ugalj zbog ograničenih isporuka gasa iz Rusije, dok Japan i Južna Koreja prave zalihe ovog goriva uoči talasa vrelog letnjeg vremena.

Snažna potražnja i nedovoljna ponuda uglja preti da još više podigne račune za struju domaćinstava i da izazove restrikcije u siromašnijim ekonomijama u usponu, kao što je Pakistan, navodi “Blumberg”. Rastuća potražnja predstavlja neverovatan kambek uglja na globalno tržište energenata, za koji se donedavno smatralo da je na putu da bude ukinut kao gorivo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: