Podeli vest

Ovog ponedeljka stupa na snagu detaljnije evidentiranje radnog vremena zaposlenih u Sloveniji. To je utvrđeno izmenom Zakona o evidenciji u oblasti rada i socijalnog osiguranja, piše magazin Forbs. Kazne za kršenje ovog zakona idu i do 20.000 evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Nije baš najjasnije ko je sve obuhvaćen ovom obavezom, ali je jasno ko nije. Nisu ministri, poslanici, gradonačelnici, ali ni univerzitetski profesori i nisu jedini

Radno vreme poslanika, ministara, državnih sekretara, sudija, advokata, ustavnih sudija, tužilaca, generalnih sekretara ministarstava, gradonačelnika neće biti beleženo.

Na listi su svi koji su mandat za obavljanje funkcije dobili na opštim izborima ili izborom ili imenovanjem u Narodnoj skupštini.

Za koga je elektronska registracija obavezna

Međutim, postoji obavezno elektronsko upravljanje radnim vremenom za one poslodavce koji su kažnjeni zbog kršenja odredbi o radnom vremenu po Zakonu o radnim odnosima ili zbog vođenja evidencije po Zakonu o radu i evidenciji socijalnog osiguranja. Ova obaveza traje dve godine.

Elektronsko upravljanje mogu predložiti i predstavnici zaposlenih. Ako poslodavac odbije takav predlog, svoju odluku mora obrazložiti u pisanoj formi i obavestiti inspekciju rada o odbijanju. Odbijanje predloga trebalo bi da ukaže na nepravilnosti u kompaniji, objašnjavaju u ministarstvu.

Veće i nove kazne

Među izmenama su i prekršajne odredbe.

Amandman predviđa veće kazne, ali istovremeno ovlašćuje inspektore da ih izriču u okviru određenog raspona. Za prekršaje u vezi sa vođenjem evidencije mogu se izreći novčane kazne od 1.500 do 20.000 eura, dok se za prekršaje vezane za elektronsko vođenje evidencije kreću od 3.000 do 20.000 eura.

Nove su i sankcije za odgovorno lice poslodavca, između 150 i 2.000 eura.

Promenjena je i kazna koja se izriče novčano, od 1.500 do 20.000 eura, koju će inspektor sada moći da izrekne poslodavcima koji ne predaju evidenciju radnog vremena. Do sada je mogao da izrekne samo sankciju za ometanje procesa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: