Podeli vest

Fokus Vlade Srbije prethodnih godina bio je na veštačkoj inteligenciji i biotehnologiji, rečeno je danas na Specijalnom događaju u okviru Kopaonik biznis foruma pod nazivom: “Forum naprednih tehnologija: Inovacioni ekosistemi i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ (STF)

Na panelu je ocenjeno da velike korporacije ne mogu bez sistema inovacija.

Direktor tima za specijalne projekte u kabinetu predsednice Vlade Stefan Badža rekao je da prioritet Vlade da se razvija region Jugoistočne Srbije, pre svega u digitalnoj industriji.

“Sa dobrim kompanijama i fakultetima u Nišu možemo da uradimo još više. Fokus nam je prethodnih godina na veštačkoj intelifenciji i biotehnologiji. Nastavljen je značan rast IKT usluga, uprkos krizi. Imamo 10 hiljada zaposlenih u IKT sektoru. Ulažemo u oblasti koje se zasnivanju na znanju i korišćenju modernih tehnologija”, rekao je Badža.

Dodao je da je jako bitno fokusirate resurse u različitim oblastima.

“Na primer, BIO4 kampus u Beogradu će se fokusirati na tehnologije. Tako i u Nišu, gde postoji inovacioni distrikt, moramo da vidimo na koje će se oblasti on fokusirati. Pokušavamo da razvijamu oblast autonomne vožnje, nadamo se da ćemo u Nišu imati poligon za njihovo testiranje”, istakao je on.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju u okviru Privredne komore Srbije Predrag Nikolić smatra da je edukacija prioritet kada je digitalna transformacija u pitanju.

“Imamo svu neophodnu infrastrukturu. Dosta toga je urađeno, ostaje edukacija. Takođe je neophodna saradnja nauke i privrede”, istakao je Nikolić

Vladimir Radovanović iz Ministarstva nauke ističe da trenutno u Srbiji postojo oko 750 startap kompanija.

“Počeli smo izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu, brzo će biti i u Čačku. Imamo 23 regionalno inovativna startap centra. U većini gradova u Srbiji koji nemaju fakultete, mladima je omogućeno da se razvijaju kroz te centre”, kaže Radovanović.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović ocenjuje da pozitivno što imamo Strategiju pametne specijalizacije, ali ističe da je neophodno unaprediti regionalni razvoj.

“Jugu i istoku Srbije treba posvetiti mnogo više pažnje. Pozitivno je što imamo Strategiju pametne specijalizacije, što govorimo o pametnim regionima. Međutim, nemamo stratešku politiku regionalnog razvoja. Dve trećine BDP-a su u Beogradu i Novom Sadu. Moramo da radimo na osmišljavanju politike regionalnog razvoja”, zaključio je Stojanović.

KBF PANEL: BEZ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE SVE BI BILO KAO LUTANJE U LAVIRINTU

Panel “Budućnost je već počela” posvećen veštačkoj inteligenciji (AI) održan je danas na Kopaonik biznis forumu, a na skupu je ocenjeno kao važno to što Srbija ima postavljenu strategiju za veštačku inteligenciju.

Ocenjeno je i da je bitno i to što su u Srbiji identifikovane ključne sfere primene AI, od kojih je zdravsto jedna od tri glavne.

Profesorka i istraživač na Institutu za istraživanje i napredne studije u Kataloniji Nataša Pržulj je navela da se ozbiljno radi i na dugovečnosti ljudi.

”Dugovečnost je nešto na čemu se rade ozbiljne studije, već postoje suplementi koji dokazano produžavaju životni vek i to je realnost”, rekla je Pržulj iz Centra za superračunarstvo u Barseloni, gde radi na najvećem kompjuteru u Evropi.

U prilog činjenici o dugovečnosti govori životni vek bogatih ljudi, rekla je Pržulj na panelu na kojem su govorili i predstavnici BioSensa, Majkrosofta i UNDP.

Ona je dodala da bi bez veštačke inteligencije sve ličilo na lutanje u lavirintu, kao i da AI objašnjava sve bez lutanja i gubljennja vremena.

Direktor Majrosofta za Srbiju Milan Gospić ocenio je da je “ludilo” sa veštačkom inteligencijom krenulo kada je Majkrosoft prustio Open AI, i kada su svi mogli da ga probaju.

Prema njegovim rečima, dve osnovne stvari – demokratizacija i infrastruktura – dozvolile su ekspanziju veštačke inteligencije.

Da bi sve to radilo, Majkrosoft ulaže skoro sav svoj novac u data centre koji imaju najsavršenije čipove da bi ta tehnologija bila omogućena svima, rekao je, pored ostalog, Gospić.

Na skupu je govorio i direktor BioSens insituta Vladimir Crnojević, kao i predstavnik UNDP Jakup Beris.

KBF: SEKTOR ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA MENJA SVETSKU EKONOMIJU, PREDNJAČI KINA

Sektor električnih automobila je u poslednjih pet godina promenio svetsku ekonomiju, a Kina prednjači u toj oblasti s obzirom na to da je svaki treći novoregistravani automobil u 2023. godini bio električni, rečeno je danas na Kopaonik biznis forumu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je na panelu “Uloga regiona u promeni automobilske industrije” da je zbog e-mobilitija u poslednjih pet godina došlo do promene svetske ekonomije.

“Tu je čitav niz stvari od sirovina, retkih materijala, do autoindustrije, elektronske industrije, IT industrije, logistike, transporte i tako dalje”, rekao je Čadež.

Generalni direktor ZF Srbija Milan Grujić je rekao da je transformacija automobilske industrije izvesna i da se “već nalazimo u toj transformaciji”.

“Ono što nju vodi je zaštita životne sredine i digitalizacija. U celoj toj priči imamo generalno tri oblasti ili da kažem tri stejk holdera koji su najvažniji. S jedne strane imamo regulatorno pravni okvir koji definiše politika, imamo društvo koje treba da se navikne na upotrebu i korišćenje tih vozila i imamo industriju koja treba to da podrži”, rekao je Grujić.

On je istakao da je u Kini prošle godine svaki treći novoregistravani automobil bio električni, da je u EU taj procenat bio 16 odsto, dok je u Americi broj tih vozila porastao na sedam odsto

“Imamo renesansu hibridnih vozila, rast od 90 odsto prodaje plag in hibrida, u EU to malo pada zbog Nemačke jer su ukinute subvencije, ali u drugim raste zemljama raste, kao i u SAD”, rekao je Grujić.

Kada je reč o novim tehnologijama, istakao je da ta industrija treba da bude otvorena i za neka nova rešenja, kao što je vodonik.

“Trenutno imamo u svetu dva vozila koje su u serijskoj proizvodnji i prodaju se, a pogonjena su na vodonik. U pitanju su vozila koje pogoni elektromotor, a napajanje je iz gorivnih ćelija”, rekao je on.

Predsednik Izvršnog odbora AIK banke Petar Jovanović je rekao da je država je pomagala u prethodnom periodu i da su bile subvencije kako električnih, tako i plug-in vozila.

“Naravno slažem se ja da je to u početku bilo u domenu statističke greške, ali taj procenat raste iz godine u godinu i on će biti sve veći i veći i sigurno da država treba da nastavi u tom smislu da direktno subvencioniše ili putem subvencionisanja finansiranja kroz komercijalne banke”, rekao je Jovanović.

Kako je rekao, tržište Skandinavije je najdalje otišle u tom domenu jer je tu penetracija električnih vozila najveća, zato što je uloga države bila veoma značajna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: