Podeli vest

Pripadnici Kfora su pregledali područje gde su uhapšena tri kosovska policajca i razgovarali su sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i srpskim vlastima, ali i dalje ostaje nejasno gde su se policajci kosovske policije nalazili u vreme hapšenja, saopšteno je vešeras iz misiije Kfora.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KFOR KOSOVO
foto: Shutterstock

Dodaje se da je reč o području, u blizini administrativne linije, gde i privremene prištinske institucije i srpske vlasti imaju jasnu odgovornost da koordinišu sa Kforom.

Iz misije podsećaju sve strane da je za raspoređivanje “Kosovskih bezbednosnih snaga” na severu KiM potrebna prethodna saglasnost Kfora.

“Podsećamo obe strane na njihove odgovornosti prema Vojno-tehničkom sporazumu između Srbije i Kfora, kao i na procedure za koordinaciju između kosovske policije, uključujući i graničnu policiju, i Kfora”, ističe se u saopštenju.

Obe strane se pozivaju da se pridržavaju sporazuma i procedura, i da sarađuju sa Kforom.

“Pozivamo obe strane da se uzdrže od provokativne retorike i da izbegnu bilo kakav jednostrani akt koji bi mogao da dovede do eskalacije na tom području”, navodi Kfor.

Dodaje se da misija pozdravlja sve napore diplomatske zajednice da se ovo pitanje reši i podržava dijalog za normalizaciju Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije.

“U koordinaciji sa kosovskom policijom i Euleksom, Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine kako bi obezbedio sigurno okruženje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica na Kosovu”, piše u saopštenju.

Navodi se da je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča u redovnom kontaktu sa predstavnicima institucija i bezbednosnih organizacija na KiM, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije, Euleksom, OEBS-om i diplomatskom zajednicom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: