Podeli vest

Pripadnici KFOR-a su kasno noćas uklonili žicu oko zgrade opštine u Leposaviću.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIMleposavić

Situacija na severu KiM nepromenjena

Na severu Kosova i Metohije od jutros je mirno, noć je protekla bez incidenata, a Srbi se i dalje okupljaju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, javlja reporter Tanjuga. U opštinskim zgrdama su i dalje pripadnici takozvane Kosovske policije, kao i specijalci, a između građana i njih su raspoređeni vojnici KFOR-a, koji nadgleda i glavne prilazne puteve na severu, kako prema Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, tako i u blizini severnog dela Kosovske Mitrovice.

Srbi protestuju mirno i zahtevaju da se pripadnici specijalne policije takozvanog Kosova povuku iz opštinskih zgrada i čitave teritorije severnog dela južne pokrajine, da novi albanski gradonačeknici ne ulaze u zgrade većinski srpskih opština, kao i da Radoš Petrović i Dušan Obrenović, uhapšeni pre sukoba građana i pripadnika KFOR-a, budu pušteni na slobodu.

Vojnici američkog KFOR-a, koji obezbeđuju prilaz sedištu opštine, noćas su u potpunosti uklonili žilet-žicu koju su postavili pre desetak dana, kada je albanski gradonačelnik Ljuljzim Peci nasilno ušao u zgradu, uz pomoć pripadnika tzv. kosovske policije i njenih specijalaca.

Ispred sedišta te najsevernije opštine na Kosovu i Metohiji ipak je ostala metalna ograda na koju su lokalni Srbi postavili srpske zastave. Prištinski specijalci se, kako saznaje Tanjug, još uvek nalazi u zgradi, ali su vozila sklonjena iza zgrade, dok se ispred nalaze samo vozila KFOR-a.

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, noć je protekla mirno, a građani su, kao i prethodnih dana, počeli da se okupljaju, zahtevajući odlazak specijalne policije. Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

U ponedeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima.

Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije. Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…