Podeli vest

KFOR je neposredno pre početka upada takozvane kosovske policije u filijale banke Poštanske štedionice u četiri opštine na severu Kosova i Metohije bio obavešen o toj akciji, saopštila je danas ta misija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG STR

Kako je misija navela u saopštenju, službenici KFOR-a nisu bili uključeni u tu akciju.

“Misija očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji kosovske policije ili KBS koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost. KFOR nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU obezbeđujući bezbednosni okvir neophodan da bi diplomatija napredovala”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je dijalog jedini način da se reše nerešena pitanja i dođe do rešenja koja poštuju prava svih zajednica.

“KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat, zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno”, zaključio je Kfor.

Ranije danas misija Euleks je u odgovoru Tanjugu rekla da nije bila obavešteni da će da dođe do upada tzv. kosovske policije u filijale Poštanske štedionice, ali da su po mandatu posmatrali akciju.

Pripadnici tzv. kosovske policije upali su u ponedeljak u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novačna sredstva, dok je direktor filijale Banke Poštanska štedionica u Kosovskoj Mitrovici Igor Radić, priveden u svojstvu svedoka i nakon toga pušten.

Američki Stejt department, misija OEBS-a i EU izrazili su zabrinutost zbog akcije koja, kako su naveli, nije iskoordinisana sa međunarodnim partnerima.

Evropska unija je u saopštenju dodala i da ta operacija dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet “jednostranim i nekoordinisanim akcijama više nego saradnji sa prijateljima i saveznicima”.

OEBS zabrinut zbog akcija tzv. kosovske policije u filijalama Poštanske štedionice

Misija OEBS-a u Prištini saopštila je danas da je zabrinuta zbog akcija tzv. kosovske policije uperenih protiv filijala Poštanske štedionice u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica, i pozvala da se problem sa ”gotovinskim transakcijama” na KiM reši u okviru dijaloga u kojem posreduje Evropska unija.

”OEBS pozdravlja napore koje čini EU, kao posrednik dijaloga Beograda i Prištine, da pronađe usaglašeni put napred u pogledu upravljanja gotovinskim transakcijama. Od suštinske je važnosti da obe strane nastave konstruktivno da se angažuju sa EU u udvostručenim naporima da se ova pitanja reše u okviru dijaloga”, saopšteno je iz Misije OEBS-a.

U saopštenju se dodaje da je potrebno izbeći ”destabilišuća dejstva”, kako bi interesi i dobrobit običnih stanovnika iz svih zajednica na KiM postali glavni prioritet.

Takozvana kosovska policija upala je u ponedeljak sa puškama i pancirima u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i druga novačna sredstva, kao i u zgradu Uprave za trezor u Kosovskoj Mitrovici.

Kada su pripadnici policije ušli u zgrade, stranke koje su se nalazile u prostorijama štedionice su izbačene iz zgrade, dok su radnici zadržani, a ispred sve četiri ekspoziture nalazili su se pripadnici policije naoružani dugim cevima.

Pored toga, pripadnici specijalnih jedinica bili su raspoređeni na više punktova u ulicama koje vode prema bankama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: