Podeli vest

Kfor je danas saopštio da ne postoje nikakvi dokazi o navodnom krijumčarenju oružja u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vozilima hitne pomoći, a preko administrativnih prelaza u pokrajini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KFOR KOSOVO
foto: Shutterstock

Događaj koji pominje poslanica britanskog parlamenta Ališa Kerns, odnosi se na 2022 godinu, kad je Kraljevski pešadijski bataljon bio uključen na severu KiM, kao podrška Kforu, navodi se u saopštenju misije NATO u pokrajini.

“Navodno prisustvo ilegalnog oružja prijavljeno je Glavnom štabu Kfora, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o onome što je prijavljeno. Ne postoje dokazi takođe ni o navodnom krijumčarenju (oružja) preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći”, naveli su iz Kfora.

Kfor je za dodatne informacije uputio na tzv. kosovske bezbednosne organizacije.

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns, optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz centralne Srbije na KiM.

Eparhija raško-prizrenska SPC-a upozorila je na veoma opasne optužbe koja kriminalizuje Srpsku pravoslavnu crkvu i koju pojedini prištinski mediji već koriste sa ciljem širenja verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava srpsko sveštenstvo, monaštvo i verske objekte.

”Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve je svojim delovanjem i izjavama u poslednjih 30 godina, pre i posle oružanog konflikta na Kosovu i Metohiji, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve. Zato i ovim povodom želi da postupi sa punom ozbiljnošću i odgovornošću”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Eparhija insistira da se optužbe Kerns hitno provere.

”Zato tražimo ovim saopštenjem javno od misije KFOR-a pri kojoj je bila pomenuta britanska jedinica (Royal fusiliers) da javnosti saopšte da li mogu da potvrde navode britanske poslanice, jer je nemoguće da britanski vojnici KFOR-a imaju ove informacije, a ne saopšte ih svojim nadređenim strukturama u komandi KFOR-a. Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umešana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrožije crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu”, navodi se u saopštenju.

U slučaju da KFOR, kako se dodaje, ne može da potvrdi istinitost ovih tvrdnji, Eparhija raško-prizrenska tražiće preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje pomenute poslanice zbog zapaljive i netačne izjave koja ima ozbiljne posledice.

”Eparhija raško-prizrenska ne želi na bilo koji način da ove tvrdnje gđe. Ališe Kerns o SPC na Kosovu i Metohiji ostanu na nivou kleveta i postanu sredstvo za nametanje kolektivne krivice našoj Crkvi, i zato one što pre moraju biti ispitane i odgovorni za eventualna krivična dela ili širenje lažnih informacija javno imenovani, a javnost o svemu bude obaveštena, jer pomenute optužbe u protovnom predstavljaju akt širenja verske netrpeljivosti, i predstavljaju direktan poziv za nasilje protiv naše Crkve koja je godinama izložena fizičkim napadima, raznim klevetama i drugim oblicima diskriminacije na Kosovu i Metohiji”, kaže se u saopštenju.

Prištinski mediji su u sredu objavili i da se Kerns nedavno u Londonu sastala sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: